Előfizetői tartalom

Brutális lakáspiaci különbségek az európai országok között

Futó Péter
Míg Romániában a társadalom 96 százaléka saját tulajdonú lakásban él, addig Németországban kevesebb mint fele. A görögök mindössze 10 százaléka biztos abban, hogy a következő három hónapban gond nélkül ki tudja fizetni a rezsit, Hollandiában pedig a saját tulajdonú lakások közel 90 százalékát jelzálogjog terheli. Az alábbiakban az Eurofound tanulmánya alapján az uniós országokat aszerint hasonlítottuk össze, hogy hol, mi jellemzi a társadalom lakhatását, a lakástulajdonlás szerkezetét és a lakhatási költségek jövedelmekhez viszonyított arányát.

A lakhatási lehetőségek és a lakhatás költségei nemcsak üzleti, de fontos társadalmi kérdések is egyben. Vannak országok, ahol szinte kizárólag a lakástulajdonlás jellemző, míg máshol a bérlés is nagyon elterjedt. Gyakori az is, hogy egy lakást hitellel vásárolnak meg és évekig, vagy akár évtizedekig jelzálogjog van rajta, miközben az is eltérő, hogy az egyes országokban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái