Előfizetői tartalom

Nem úgy zuhannak be a lakásárak, ahogy azt sokan várták – Meglepő számokat közölt a KSH

Futó Péter
Megjelent a KSH legfrissebb, 2023 első negyedéves, előzetes adatokat tartalmazó lakásárindexe, ami alapján úgy tűnik, hogy az adásvételek számának drasztikus visszaesését egyelőre nem követte az árak hasonló ütemű zuhanása. Az előzetes számok szerint nominálisan stagnáló árakat látunk: a korábbi negyedéves 2 százalékos csökkenés után most 2 százalékkal emelkedtek az árak, vagyis lényegében a 2022 harmadik negyedéves szinten állnak. De mit jelent ez a piaci fundamentumokhoz képest és mi jöhet az év hátralévő részében?

Az adásvételek számának csökkenése alapján sokan nominálisan is nagyobb visszaesést vártak az idei évre a hazai lakáspiacon. Bár a KSH számai egyelőre előzetes adatok, vagyis a következő hetek magasabb fokú feldolgozottsága után még változhatnak a számok, most úgy tűnik, hogy a zuhanás csak reálértéken valósul meg, nominálisan - egyelőre - nem látszik drasztikus visszaesés....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái