Előfizetői tartalom

Új szabályokra készül a kormány a családi házak építésénél - Az egész építőipar ráncfelvarrása zajlik épp

Portfolio
Értekezletet tartott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Építőipari Osztálya, abból a célból, hogy a budapesti tervező, kivitelező vállalkozások részére tájékoztatást adjanak a Nemzeti Építészeti Törvény előkészületeiről, a tervezett jogszabály súlypontjairól, különös tekintettel az építésgazdasági intézkedésekre. Az eseményen az Építési és Közlekedési Minisztérium két helyettes államtitkára beszélt az építészeti törvény részleteiről, többek között arról, hogy milyen adatbázisokat terveznek az építőipar jobb átláthatósága érdekében, valamint, hogy az egyszerű bejelentéseknél milyen új hatósági és tervtanácsi megfeleltetések várnak majd a családi ház építőkre.

Tegnap számoltunk be róla, hogy elfogadták az állami beruházásokra vonatkozó kerettörvényt, vagyis elkezdődhet a keretrendszer részleteinek kidolgozása. Emellett párhuzamosan az építőipar, építésügyeket átformáló másik kerettörvényének kidolgozása is folyik, az építészeti törvény várhatóan az év második felében kerül parlamenti vitára, illetve ezt követően szavazhatnak majd róla. Harmadik elemként pedig készülőben van egy nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégia is.

Milyen elemei lesznek az építészeti törvénynek?

Gombos Márk, településrendezésért és építéshatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár a BKIK eseményén több részletről is beszámolt az építészeti törvény kapcsán. Elmondta, hogy tavaly ősszel kezdődött meg a jogalkotási munka, mostanra pedig elkészült a törvény szövegének egy olyan változata, amit társadalmi egyeztetésre közzé lehet tenni, amennyiben ezt a kormányzati döntés is támogatja.

Az új építészeti törvénytervezet a teljes építésügyi szabályozásnak minden szegmensét felöleli, a településképi szabályozást, az örökségvédelmet, műemlékvédelmet, és a korábbi kamarai törvényt is beépítették.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés