Előfizetői tartalom

Videón az emberiség fenntarthatatlan népességnövekedése - Van azonban egy ennél is nagyobb probléma

Látványos videót készített az Amerikai Természettudományi Múzeum az emberiség népességnövekedéséről, melynek utolsó szakasza elképesztő ütemben zajlott. A videóból kiderül, hogyan népesítette be a modern ember a Földet, mikor indultak el az első népvándorlások, hol, mennyien élnek ma és hogyan változhat az emberiség létszáma a XXI. század végéig. Bár a népesség növekedési üteme egy ideje már lassul és a XXI. század végéig várhatóan 10 milliárd fő körül tetőzni fog, a fogyasztás növekedéséről nem mondható el ugyanez. Mit jelent ez a fenntarthatóság szempontjából nézve? Melyek a Föld legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező országai? Hol állunk mi Magyarországon?

A mintegy 300 ezer évvel ezelőtt, az afrikai kontinensen kifejlődött homo sapiens nagyjából 100 ezer évvel ezelőtt kezdte el benépesíteni a Földet. Több tízezer évig azonban a becslések szerint legfeljebb 1 millió ember élhetett a bolygón, majd a mezőgazdaságnak köszönhetően tudott elindulni az érdemi népességnövekedés. Időszámításunk kezdetén, vagyis bő 2000 évvel ezelőtt már nagyjából 170 millió ember lakhatott a Földön.

A lenti videón a sárga körök 1 millió fős népességet jelentenek és jól mutatják, hogy az időben haladva hol, milyen ütemben nőtt a népesség, milyen nagyobb birodalmak jöttek létre és tűntek el, valamint az egyes világjárványok hogyan akasztották meg az egyre gyorsuló növekedést. A videó a 2023-as évvel zárul, amikorra összesen több mint 8 milliárd ember él a Földön, a jövőben pedig még ebben az évszázadban 10 milliárd körül tetőzhet az emberiség népessége, hogy onnan ismét csökkenni kezdjen.

2023-ban az emberiség közel 70 százaléka az alábbi 20 ország valamelyikében él, ezen belül is kiugró India és Kína részesedése, amelyek együtt a világnépesség 35 százalékát adják. Mindez egyre inkább fenntarthatósági kérdéseket is felvet, noha nem a népességnövekedés az egyetlen probléma.

A cikkből kiderül:

  • Melyek ma a Föld legnépesebb országai?
  • Mit jelent az ökológiai lábnyom és mekkora érték lenne még fenntartható?
  • Melyik a Föld 20 legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező országa?
  • Melyik a Föld 20 legkevésbé fenntarthatóan működő országa?
  • Hogy áll Magyarország a többi országhoz képest?
  • Mire kellene nagyobb hangsúlyt helyezni egy fenntartható világ eléréséhez?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés