GettyImages-1513163413
Ingatlan

Több millió négyzetméter ingatlan jelenik meg idén a magyar nagyvárosok körül

Futó Péter
Az új beruházások megjelenésével rengeteg ipari-logisztikai ingatlan épült fel az utóbbi időben Magyarországon. A meglévő állomány nagyon dinamikusan bővül, ami nemcsak Budapesten és környékén, de az ország keleti és nyugati részein is megmutatkozik. Az új kapacitásokkal ugyanakkor nem mindig tud lépést tartani a kereslet, a Budapest környéki ipari-logisztikai piac kihasználatlansági rátája nagyot emelkedett idén, miközben a nettó felszívás alacsonyabb szinten maradt. Szakértők szerint a jövőben tovább növekedhet a kihasználatlanság, de hogy pontosan mennyivel és mekkora terület átadása várható még idén, azt az MNB számai alapján néztük meg.

2023 második negyedévében a feldolgozóipari szektorok nagy részében csökkent a termelési volumen. Az ipari termelés és a belföldi közúti áruszállítás volumene is csökkent az év első felében, ami a Budapest környéki ipari-logisztikai területek iránti keresletre is hatott.

Növekvő üresedés

A főváros környéki raktárak üresedési rátája 4,8 százalékponttal nőtt, év közepére elérve a 8,6 százalékot, ami a harmadik negyedévben 10 százalékra emelkedett.

Hosszabb távra visszatekintve, a 2013 előtti években 20 százalékos üresedéseket is láttunk, a 10 százalék tehát még mindig nem kiugróan magas, de tény, hogy ilyen mértékű kihasználatlanságra utoljára 8 évvel ezelőtt volt példa. Szakértők szerint, ha a nettó piaci felszívás tartósan alacsony maradna, akkor kétéves távlatban a kihasználatlanság aránya elérheti a már nehezen kezelhető 15 százalékot.

Az első félév során 177 ezer négyzetméter új ipari-logisztikai területet adtak át, ami rekordnak számít ebben az időszakban. A második félévre tervezett átadások volumene is jelentős, mintegy 220 ezer négyzetméter (ebből 140 ezret a harmadik negyedévben át is adtak), egy részüket lekötött előbérleti szerződéssel.

Noha a hazai ipari nagyberuházások és a hozzájuk kapcsolódó beszállítói kör továbbra is jelentős igényt generál az ipari-logisztikai fejlesztésekre, ezek nagy része saját tulajdonú ingatlanok építésében realizálódik.

Az első félév alacsony nettó piaci felszívását az alacsony nettó kereslet és a magas előbérletek okozták. Az első félévben 234 ezer négyzetméternyi ipari-logisztikai területre kötöttek bérleti szerződést Budapest és agglomerációjának piacán. Ez a bruttó keresleti szint 3 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszaki adatánál, de még mindig magasnak tekinthető, hiszen 22 százalékkal meghaladja a 2019-es első félévi adatot.

December 5-én a Property Awards 2023 díjátadón kiderül, melyek voltak az elmúlt egy év legfontosabb ingatlanpiaci teljesítményei, ahol többek között az Év Raktárbérleti Tranzakcióját is díjazzuk. Részletekért kattints!

A bruttó keresleten belül a szerződéshosszabbítások 40 százalékos aránya volt a leginkább meghatározó az első félévben, az elmúlt három év 30 százalékos átlagához képest, továbbá az előbérletek aránya is 30 százalék volt. Ennek folytán az első féléves bruttó kereslet 70 százalékát olyan bérleti tranzakciók tették ki, amelyek nem voltak (azonnali) hatással a bérbeadott állományra (a nettó piaci felszívásra). Hasonló volt a folytatás a harmadik negyedévben is, amikor a bérleti szerződések legnagyobb részét szintén a hosszabbítások tették ki, immár 58 százalékkal, amit az új bérleti szerződések 32 százalékkal követtek. A bővülések mindössze 9, az előbérleti szerződések pedig csak 1 százalékban voltak jelen.

Hatalmas fejlesztések zajlanak

Június végén országos szinten mintegy 13,3 millió négyzetméternyi modern ipari-logisztikai ingatlan állt rendelkezésre, beleértve a bérbeadási célú és saját használatú ingatlanokat is. Az első félévben 568 ezer négyzetméternyi új területet adtak át, amelyből a Budapesten kívüli átadások volumene 391 ezer négyzetméter volt. Az új területek 40 százaléka a Kelet-Magyarország, 39 százaléka a Közép-Magyarország, 21 százaléka pedig a Nyugat-Magyarország régióban valósult meg.

2023-ban országosan rekordszintű, 2,7 millió négyzetméter ipari-logisztikai ingatlan átadása várható, ami 21,5 százalékos bővülést jelent 2022. év végéhez képest.

A szektor bérleti piacának legaktívabb szereplői 2023. első félévben a logisztikai szolgáltató cégek voltak, a teljes bérbeadás 54 százaléka kötődött hozzájuk, de a gyártó tevékenység 31 százalékos részesedése is magas volt.

A szektor bérleti díjaiban éves szinten enyhe, 1 százalékos emelkedés tapasztalható. A jellemző kínálati bérleti díjak 2023 második negyedévének végén a 4,95–5,60 euró/négyzetméter/hó sávban mozogtak. A növekvő üresedés ellenére tehát a bérleti díjakban nem történt visszaesés, országos szinten a folyamatban lévő ipari beruházások, továbbá az ezekhez kapcsolódó beszállítói lánc továbbra is érdemi keresletet támaszt az ipari-logisztikai ingatlanok iránt.

CTPark Budapest East - ULL7
13600 m25.5–5.9
CTPark Ecser - ECS1
39108 m25.5–5.9
CTPark Kecskemét - KCS1&2
28699 m25.5–5.9
IGPark Kecskemét Dél
20000 m25–5
Prologis Park Budapest-Gyál
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Sziget
2000 m24.7–4.7

Címlapkép forrása: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

pfizer vakcina gyógyszergyártó
szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Property Awards_0115