Előfizetői tartalom

Hol, hány évnyi jövedelem szükséges egy saját lakás megvásárlásához?

A legtöbb európai országban az elmúlt évben érdemben csökkent a lakásárnövekedés üteme, míg több helyen a korábbi áremelkedés kisebb csökkenésbe váltott. Mindez a lakások elérhetőségének javulását hozhatja el. Az MNB legújabb Lakáspiac Jelentése alapján azt néztük meg, hogy mi történt az uniós országok lakásáraival az utóbbi két évben, illetve az egyes fővárosokban hány évnyi jövedelem szükséges egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Több országban megfigyelhető jelentősebb árkorrekció mellett csökkent a nominális lakásárak dinamikája az elmúlt egy évben Európában. 2022 és 2023 második negyedéve között Ciprus és Horvátország kivételével az összes EU tagállamban lassult a nominális lakásárak emelkedése a megelőző évben tapasztalt ütemhez képest, az országok közel felében pedig már lakásárcsökkenés volt megfigyelhető éves összevetésben.

Az alábbi ábra vízszintes tengelye a 2021 és 2022 második negyedéve közötti, a függőleges tengelye pedig a 2022 és 2023 második negyedéve közötti árváltozást mutatja. A bal alsó sarokban azok az országok lennének, ahol mindkét évben árcsökkenés történt, ilyenre azonban nem volt példa, jóllehet Dánia és Finnország lakáspiaca nagyon közel áll ehhez. Olyan ország sincs, ahol 2021-22 között csökkenés, majd 2022-23 között árnövekedés történt volna. A legtöbb országban vagy mindét időszakban emelkedtek az árak, vagy a korábbi év növekedése után az elmúlt évben csökkenni kezdtek.

lakásárak európa
Lakásárak változása az uniós országokban, Forrás: MNB

Az EU átlagában 2023 második negyedévében -1,1 százalék volt az éves lakásár-dinamika az előző év azonos időszaki 9,8 százalékot követően, negyedéves alapon átlagosan 0,3 százalékkal növekedtek a lakóingatlanok árai. 2023 második negyedévének végén a legnagyobb éves nominális lakásárcsökkenés Németországban és Dániában volt megfigyelhető, ahol 10, illetve 8 százalékkal csökkentek az árak. A visegrádi országok közül Csehországban és Szlovákiában jelentősebb lassulást követően szintén mérséklődtek a lakásárak, míg Lengyelországban kisebb ütemvesztés után 7 százalékot tett ki az éves dinamika értéke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés