Kevés lakás épül Magyarországon, de mennyire kevés ez a környező országokhoz képest?
Ingatlan

Kevés lakás épül Magyarországon, de mennyire kevés ez a környező országokhoz képest?

Egy hét múlva teszi közzé a KSH a tavalyi utolsó negyedévre és ezáltal a teljes 2023-as évre vonatkozó lakásépítési számait, melyből kiderül, hogy mennyi új lakást adtak át Magyarországon tavaly. Az előrejelzések nem túl optimisták: szinte biztos, hogy nem fogjuk elérni a megelőző év 20 ezer körüli átadását, így legalább ötéves mélypont várható. De mit jelent ez az európai országokhoz képest? Hogyan teljesít nemzetközi összehasonlításban a magyar lakásépítési piac?

A tavalyi első három negyedévben mindössze 10 808 új lakás épült, ami 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Éppen ezért meglepő lenne, ha az utolsó negyedévvel együtt elérnénk a megelőző év 20 ezer körüli számait. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9 hónap alatt 14 894 volt, ami már 43 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában.

Budapesten az átlagnál nagyobb volt a visszaesés, a 9 hónap alatt átadott 3234 lakás 29 százalékos csökkentést jelentett, míg a megyeszékhelyeken ennél is nagyobb, 37 százalékos volt a visszaesés. Az egyéb városokban és a községekben ennél kisebb mértékben zuhantak a számok, mindkét településtípusnál 8-9 százalékkal épült kevesebb lakás, mint egy évvel azelőtt.

Különösen a vállalkozók húzták be a kéziféket, akik országosan 22 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint a megelőző év azonos időszakában.

A természetes személyek lakásépítései 16 százalékkal csökkentek.

A hazai lakásépítési folyamatokkal is kiemelten foglalkozunk a március 21-i Építőipar 2024 konferencián. Részletekért kattints!

Hogy áll az ország nemzetközi szinten?

A nemzetközi összehasonlításban az MNB Lakáspiaci Jelentése segíthet, amiből kiderül, hogy Európában az állományarányos lakásépítések terén Magyarország a mezőny utolsó negyedében helyezkedik el. A hazai megújulási arány már 2022-ben is nagyon gyenge volt, noha akkor még 20,5 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, ami a teljes lakásállomány 0,45 százalékának felelt meg.

Népességarányosan vizsgálva ezer lakosra mindössze két felépült lakás jutott, ami ugyancsak bizonyítja, hogy a hazai lakásépítési szint európai viszonylatban meglehetősen alacsony.

A lakásállomány arányában és ezer lakosra vetítve is az ötödik legalacsonyabb a megépült lakások száma. Az állományarányos rangsor elején Lengyelország szerepel, ahol 2022-ben a lakásállomány 1,57 százalékának megfelelő számú lakás épült, de kedvező, 1 százalék feletti arányok mérhetők még Ausztriában, Belgiumban, Írországban, Litvániában a skandináv országokban és Svájcban is. Állományarányosan a legtöbb európai országban az előző évihez hasonló mértékű lakásépítés zajlott 2022-ben, de az ír és litván építési aktivitás kiemelendő. Előbbi országban 0,44 százalékponttal 1,43 százalékra, utóbbiban 0,32 százalékponttal 1,04 százalékra emelkedett a megújulási arány.

Magyarország alacsony lakásépítési számait magyarázhatja a csökkenő népesség, ugyanakkor a fenti ábrán jól látszik, hogy más, hasonlóan csökkenő népességű országokban is sokkal több lakás épül arányosan. Emellett nemcsak a lakásépítésekben, de a meglévő állomány felújításában is rosszul teljesít Magyarország, ami az energiahatékonyság, a rezsiköltségek és a fenntarthatósági szempontok alapján is sürgős beavatkozást kíván.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miért van szüksége Magyarországnak még több Gripen vadászbombázóra?
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.