Előfizetői tartalom

Egy ma épülő háznak 270 évig kellene állnia - Hol épül és hol tűnik el a legtöbb lakóingatlan Magyarországon?

Az éves lakásépítési volumennel összefüggésben gyakran kerül szóba a lakásállomány megújulási ideje, ami adott időszakra nézve mutatja meg, elméletben mennyi idő alatt cserélődhetne ki a teljes lakásállomány. Ezzel együtt azt is bemutatja, hogy a lakóingatlanoknak hány éven keresztül kellene betölteniük a lakófunkciót a végső bontás előtt. Sokkal kevesebb szó esik azonban arról, hogy az építésekkel szemben mennyi lakóépületet bontanak el évente, és ez hogy aránylik az újonnan épülő állományhoz képest. Az alábbiakban ennek jártunk utána.

Magyarország jelenlegi lakásállománya nemrég lépte át a 4,6 millió egységet, melyből állandó jelleggel valamivel több mint 4 millió lakás és ház lakott. Az évente megépülő új lakóingatlanok száma tavaly a 19 ezret sem érte el, az elmúlt tíz év átlagában pedig 17 ezer alatt maradt. A teljes állomány elméleti megújulási ideje 270 év, ami azt jelenti, hogy az átlagos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés