Eljött az építőipari fordulat? - Mennyire indokolt az optimizmus?
Ingatlan

Eljött az építőipari fordulat? - Mennyire indokolt az optimizmus?

Portfolio
Gyors fordulat zajlott le februárban az építőanyag-forgalomban: szinte az összes építőanyag-szegmensben számottevő mértékben nőtt az értékesítési volumen az előző évhez képest, amire 2022 novembere óta nem volt példa. A 2022-es szintektől azonban még így is el vagyunk maradva, de vannak bizakodásra okot adó jelek.

2024 februárjában 15 hónap után növekedésnek indult az építőanyag-forgalom – jelentette be saját adataira hivatkozva az Újház Zrt. Februárban az összes eladott építőanyag mennyisége 14,9 százalékkal nőtt, miközben ugyanez az érték 2023 utolsó negyedévében még 21 százalékos csökkenést mutatott 2022 azonos időszakához képest. „Nem szabad túlértékelni egyetlen hónap adatait, így most még nem beszélhetünk egyértelmű trendfordulóról, de több tényező is azt mutatja, hogy elkezdődött a kilábalás” – mondja Juhász Attila, az Újház Zrt. elnöke. Ilyen tényező, hogy egyszerre több, sőt szinte az összes árucsoportban megindult a növekedés.

Az elnök szerint kifejezetten jó jel, hogy lendületes növekedésnek indult a szerkezetépítési szegmens. Itt mennyiségben februárban 27,7 százalékos növekedés mutatkozott, szemben a 2023 utolsó negyedévi 43,5 százalékos visszaeséssel. Ezen belül

az égetett falazóelemek forgalma közel 45 százalékkal, a beton zsalukövek forgalma pedig 69 százalékkal emelkedett.

A számok azért adnak okot a bizakodásra, mert ezeket az építkezések első fázisában vásárolják, így várható, hogy ezt követni fogja a többi termékkör forgalma is. Ennek is köszönhető, hogy a legjelentesőbb kerámiafalazóanyag-gyártó cégek az elmúlt hetekben a kereslet élékülése miatt folyamatosan újraindították a korábban leállított gyártóüzemeiket.

A hazai építőipar legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak a szakértők a március 21-i Építőipar 2024 konferencián. Részletekért kattints!

A cég átlagosan 20 százalékos mennyiségi növekedést regisztrált a hőszigetelő anyagok forgalmában is. „Ez azért meglepő, mert sokan várnak egy energiahatékonyságot célzó lakossági támogatásra. Az, hogy a forgalom a kivárás ellenére is emelkedni tudott arra mutat, hogy egy ilyen állami program komoly lendületet adna az építőiparnak” – mondja Juhász Attila.

A fő termékcsoportok közül kizárólag a szárazépítészetnél (jellemzően gipszkarton és tartozékai) mutatkozott még mindig visszaesés, de itt a bázisadatok sem voltak olyan rosszak, mivel lakásátalakítások felújítások azért 2023-ban is zajlottak. „Minden más szegmensben érdemi növekedés mutatkozott februárban, és ez akár egy egészséges növekedés alapja is lehet” – tette hozzá a szakértő.

A fordulatot inkább az év második felére várják.

Az építőanyagárak a megelőző év azonos időszakához képest átlagosan 5 százalékkal alacsonyabbak, az építési hitelek kamatai 6 százalék körüli szintre csökkentek, a reálkeresetek növekednek, és megjelent a színen a CSOK Plusz, mint új ösztönző. Az első félévre nézve viszont az építőipar tehetetlensége miatt még nem indokolt az optimizmus, de úgy tűnik, hogy a lakásépítések és felújítások terén gyorsabban lezajlik a fordulat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lakások