Előfizetői tartalom

Mire figyeljünk nagyon, mielőtt elkezdődne a rákosrendezői fejlesztés? - Íme három európai példa

Vélemények tucatjai feszültek egymásnak az elmúlt hetekben, hónapokban a Rákosrendezőre tervezett fejlesztés kapcsán. Bár konkrét tervek még nem készültek a területre, az eddigi kommunikáció alapján egy felhőkarcolós negyed megvalósítása van kilátásban, amihez a fejlesztőnek is megvannak a referenciái. Az épületek magasságán túl azonban kevesebb szó esik a funkciókról és azokról a részletekről, amik az új városrész élhetőségét meghatározzák. Az alábbiakban három különböző, de hasonló volumenű városnegyed-fejlesztést mutatunk be Európából, melyek között egy bécsi, egy stockholmi és egy belgrádi projekt is szerepel. Emellett egy urbanisztikai szakértőt is megkérdeztünk arról, hogy az épületek kialakításán és a funkciókon túl mire kellene még odafigyelni, mielőtt elkezdődik a fejlesztés.

Más nagyvárosokban is van arra példa, hogy egy funkcióját vesztett barnamezős terület a felújítás után újra megteljen élettel. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan valósítják meg. Vannak nagyon jó és kevésbé jó példák, de szinte mindegyikben közös, hogy a fejlesztési koncepció és annak megvalósítása bizonyos fokú nézeteltérésekhez vezetett. Hogy milyen jó megoldások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés