Itt az igazság: így változtak egy év alatt a hazai lakásárak
Ingatlan

Itt az igazság: így változtak egy év alatt a hazai lakásárak

Míg az adásvételek számában a tavalyi utolsó negyedévben már látszott egy enyhe élénkülés, a lakásárakban ez még nem volt érezhető. A KSH legfrissebb, 2023 utolsó negyedévére vonatkozó előzetes lakásárindexe szerint a megelőző negyedévhez képest 1,8 százalékkal csökkentek, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,3 százalékkal emelkedtek az országos lakásárak. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez egy előzetes adat, ami az április 25-i felülvizsgálatkor még valamennyit változhat.

A tranzakciószámok idei első negyedéves élénkülésének előszele már 2023 végén érezhető volt. A tavalyi év utolsó negyedévében 2022 utolsó negyedévéhez képest 7 százalékkal, míg a nagyon gyenge 2023 első negyedévihez képest 23 százalékkal adtak el több lakást.

Ennek ellenére tavaly lényegében stagnálás jellemezte a hazai lakásárakat. Bár az utolsó negyedévben a harmadik negyedévhez képest 1,8 százalékos árcsökkenés volt mérhető, éves alapon a harmadik negyedévi 1,5 százalékról 3,3 százalékra emelkedett a lakásárnövekedés üteme.

Használt és új lakások

Érdemes külön is megvizsgálni a használt és új lakások közti különbségeket. A használt lakásoknál a lassulást jól mutatja, hogy negyedévről negyedévre korábban akár 8 százalék feletti áremelkedéseket is láthattunk, de

2022 közepe óta egyszer sem ment 4 százalék fölé a negyedéves áremelkedés, Csökkenést viszont háromszor is láthattunk.

Ami az új lakásokat illeti, meg kell jegyezni, hogy a KSH a használatbavételi engedélyek megszerzésekor rögzíti azok adatait. A szerződéskötés ugyanakkor gyakran már az építkezés kezdeti fázisában megtörténik, így az új lakások árnövekedése egy korábbi időszakot tükröz.

Az országos mennyiség mintegy harmadát kitevő budapesti új lakások kínálati árait dolgozza fel a Budapesti Lakáspiaci Riport, ami az idei első negyedévre az előző negyedévhez képest mindössze 1,3, éves alapon pedig 2,8 százalékos árnövekedést mért.

A tavalyi lassulás még látványosabb, ha a forgalom több mint 90 százalékát kitevő használt lakások éves árváltozását nézzük. A megelőző év azonos negyedéveihez képest az utóbbi másfél évben nagyon erős lassulás következett be az árnövekedésben.

Míg 2022 közepén még a 25 százalékot is elérte az éves drágulás, addig a tavalyi harmadik negyedévre 2,4, a negyedik negyedévre pedig 2,3 százalékra csökkent.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Az új lakások 10 százalék körüli éves áremelkedése mögött itt is a statisztikai torzítás látszik, a kínálati árak tekintetében ennél kisebb lehetett az emelkedés.

Felmerül a kérdés, hogy az idei első hónapok élénkebb kereslete mikor fog lecsapódni az árakban. Szakértői várakozások szerint az élénkülő kereslet idén az árakban is meg fog látszani, de a drágulás mértéke idén még így is mérsékeltebb lehet, mint a 2023 vagy a 2020 előtti években. Hogy pontosan milyen számokat várnak az előttünk álló évre a szakértők, arról a hamarosan megjelenő Lakáspiaci Hangulatfelmérésünkben fogunk beszámolni.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
ferihegyi reptér