Schőmer Norbert: optimista ingatlanfejlesztők nélkül soha nem épülne semmi, és még mindig barlangokban élnénk
Ingatlan

Schőmer Norbert: optimista ingatlanfejlesztők nélkül soha nem épülne semmi, és még mindig barlangokban élnénk

Nemcsak Magyarországon, de globálisan is számos kihívással néz szembe az utóbbi években az ingatlanpiac. A gyorsan változó környezethez a piac szereplőinek is alkalmazkodniuk kell, amiben a szakmai szervezetek is kiemelt szerepet kapnak. Hogy milyen iránymutatásokkal segíthetik a szakmát, hol tart ma a hazai ingatlanszakértő képzés, mik a legfőbb globális és lokális kihívások, illetve milyen hatással lesz a digitalizáció és a klímaváltozás az ingatlanpiacra nézve, arról Schőmer Norbertet, az RICS Magyarország nemrég kinevezett elnökét, az Atenor Hungary Country Managerét kérdeztük.

Az RICS frissen kinevezett vezetőjeként hogy látja, milyen célokat és feladatokat kell most egy ilyen szakmai szervezetnek a zászlajára tűzni? Mik a fókuszpontok?

Amikor elvállaltam ezt a feladatot, akkor három célkitűzés lebegett a szemem előtt, ami azóta kiegészült még egy fontos szemponttal.

  • Egyrészt szeretném a magyar ingatlanszakma élvonalát benne tartani a nemzetközi ingatlanszakmai vérkeringésben. Ez jelent kommunikációt, innovációt, fenntarthatóságot és proaktív reakciót a piaci trendekre. Nem jó az, hogy ha csak a nemzetközi bérlők és befektetők visszacsatolásaiból utólag halljuk meg és értjük meg, hogy merre tart a világ. A proaktív tájékozódásra és „participációra” kiváló platform az egész Európában, de globálisan is aktív RICS.
  • Másodsorban szeretném elősegíteni az együtt gondolkodást a már jól bevált nemzetközi standardok és best practice-ek hazai környezetbe való beágyazását illetően mind a szabályozókkal, mind pedig a partnerszervezetekkel (pl. kamarák, örökségvédelem, egyéb érdekvédelmi szervezetek) történő együttműködésünk keretei között.
  • Harmadsorban, az idősebb generáció képviselőjeként nyitni szeretnék a fiatalok és az ingatlanszakmai képzések irányába. Nemcsak kommunikálni szeretnék a fiatal korosztállyal, hanem a partneri együttműködés mellett a szervezési és döntési feladatok, illetve felelősségek átadását is elő szeretném segíteni.
  • És persze van az örökzöld ESG, amiben az RICS nemzetközi szinten az éllovasok között jár, így a külföldi és magyar kollégák tudásának – gazdasági érdekektől, illetve szervezetek és minősítő rendszerek befolyásától mentes - szinergiájához kívánunk platformot teremteni.
Schőmer Norbert MRICS
RICS Magyaroszág, elnök
Schőmer Norbert több mint 20 éves építészeti tervezési és ingatlanfejlesztési tapasztalattal rendelkezik, 2014 és 2022 eleje között a WING irodafejlesztési projektjeiért felelt. Ingatlanfejlesztési re
Tovább
Schőmer Norbert több mint 20 éves építészeti tervezési és ingatlanfejlesztési tapasztalattal rendelkezik, 2014 és 2022 eleje között a WING irodafejlesztési projektjeiért felelt. Ingatlanfejlesztési re Tovább

Az RICS egyik kiemelt funkciója és feladata az edukáció. Mennyire tart jó irányba a hazai professzionális ingatlanszakértő képzés?

Az RICS közel 30 éve van jelen Magyarországon és a tágabb régióban. A kezdeti időszakban Budapesten, majd később Bukarestben, Prágában és Varsóban is működtek, működnek ún. RICS akkreditált képzések, melyek biztosítják az oktatási intézmény, illetve az RICS közötti szoros együttműködést a célzott tudásátadás érdekében. Ezek a képzések a legtöbb esetben azonban posztgraduális szinten működnek, ezen a területen a minőségi graduális képzés a mai napig nem megoldott.

Bár több olyan intézménnyel is szorosan együttműködünk, ahol még nincs RICS akkreditált képzés, viszont az intézmény jó színvonalú releváns képzést nyújt, így a szervezetünk továbbra is keresi a további megoldási lehetőségeket annak érdekében, hogy a jövő szakemberei tanulmányi éveik alatt minél hamarabb és minél strukturáltabb módon találkozhassanak azzal a tudással, amivel később felkészült, magas szintű etikai és szakmai standardokat követő szakemberekké válhatnak az ingatlanszakmában. Különösen fontosnak tartjuk ennek a folyamatnak a katalizálását a lakóingatlan-szektorban.

Az RICS is szakmai partnere lesz a május 29-i, balatonfüredi Portfolio Property X 2024 konferenciának. Részletekért kattints!

Milyen globális és lokális kihívásokra kell választ adni a következő években a szakmai vezetőknek?

Talán kicsit elcsépelt – de sajnos igaz - adat, hogy a legnagyobb környezeti problémát jelentő, világszintű CO2-kibocsátás 43 százalékáért az épített környezet és annak működtetése a felelős, amelynek létrehozását, transzformálását, kezelését, hasznosítását az ingatlanszakmához kapcsolódó szakemberek, sok esetben RICS tagok végzik. Ebből adódóan nemcsak be kell tartanunk az országaink, szervezeteink és cégeink által vállalt kötelezettségeinket, hanem saját magunknak is

a napi szemléletünkbe kell beépíteni a környezettudatos, fenntartható, szociálisan érzékeny gondolkodásmódot.

Talán nem a legjobb példa, de pár éve még mindannyiunk számára megkérdőjelezhetetlen eredmény volt autóversenyt nyerni, ma a legtöbb fejlett ország fiataljai legjobb esetben is csak mosolyognak az ovációszámba menő benzinégetésen.

Átalakul-e várhatóan az eddig ismert ingatlanpiac a digitalizáció, a klímaváltozás, a világban zajló folyamatok miatt, vagy minden marad a régiben?

A piac folyamatosan változik, az urbanizáció a világ minden táján egyre erősödik, mert az emberek a városokban és metropoliszokban továbbra is jobb életre, magasabb jövedelemre és életszínvonalra vágynak. Ahol sikerül ezt elérniük, ott megugrik a GDP és észszerű mederbe terelődik a népességnövekedés is. Mindeközben

a digitalizáció miatt az integráció és globalizáció megállíthatatlan.

Természetesen a politikai- és/vagy háborús konfliktusok sokszor éveket, vagy évtizedeket visszavetnek az integrációs folyamatokon, de az információval rendelkező emberek előbb-utóbb beismerik és elfogadják, hogy a klímaváltozás mindannyiunkat érinti, és létezik fontosabb szempont, mint az egyéni érdek. Azt gondolom, megkerülhetetlen a szakma és a szabályozói oldal szorosabb együttműködése annak érdekében, hogy egy ténylegesen fenntarthatóbb épített környezet formálódjon körülöttünk.

Mi vár most a hazai ingatlanpiacra? Melyik alpiacon milyen várakozások vannak az esetleges fellendüléssel kapcsolatban?

Talán az irodapiac állt hozzám a legközelebb az elmúlt tíz évben, de korábban logisztikai és kiskereskedelmi fejlesztésekkel is foglalkoztam, most idősebb koromra meg egy csodálatos lakóparkfejlesztés közepében találtam magam, így van rálátásom valamennyire. Egyértelmű, hogy ma bérlői és befektetői érdeklődés, illetve fejlesztési volumennövekedés szempontjából az ipari és logisztikai piac teljesít a legjobban. A kiskereskedelmi ingatlanok és az irodapiac óriási pofont kaptak a Covid időszaktól és az azt követő energiaválságtól, amiből idén kezdik összeszedni magukat.

A tavalyi második félévre realizálódott a felhasználók nagy részében, hogy irodára, mint egy cég csapatának fontos összetartó erejére szükség van.

Talán nem akkorára és nem olyanra, mint tíz éve, de maga az iroda, cégközpont, mint intézmény továbbra is megkerülhetetlen. Így én – egyetértve a terület legtöbb szakértőjével – mérsékelt növekedést várok a piacon.

A kiskereskedelmi-, az iroda- és a lakóingatlan-piac növekedését egyértelműen az inflációs nyomástól és kamatszint csökkenésétől várom. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a szomszédunkban folyó háború, a politikai kockázatok nagyon elbizonytalanítják a moderált növekedésbe vetett hitet, de

ingatlanfejlesztőként mi csak optimisták tudunk lenni, különben soha nem épülne semmi, és mi még mindig magas hozamú kötvények lángjánál dideregve, barlangokban élnénk.

Címlapkép forrása: RICS

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
társasház használt lakás