Berobbanhatnak a lakásépítések a következő két évben?
Ingatlan

Berobbanhatnak a lakásépítések a következő két évben?

Összesen 18 647 új lakás épült fel tavaly Magyarországon, amivel tovább csökkent az egy év alatt használatbavételi engedélyt kapott lakások száma. Hogy az idei év vagy 2025 hozhat-e pozitív irányú változást ebben, arról legújabb Lakáspiaci Hangulatfelmérésünkben kérdeztük a szakértőket, akik elmondták, hogy az előttünk álló két évben mennyi új lakás átadására számítanak.

A KSH számaiból kiderül, hogy 2023-ban 9 százalékkal kevesebb új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma viszont 39 százalékkal 21,5 ezerre csökkent. Ez alapján nem számíthatunk érdemi növekedésre, de a megkérdezett szakértők közül nem mindenki ennyire borúlátó.

A felépülő új lakások várható számáról tíz szakértő mondta el a véleményét, akik 2024-ben átlagosan 16 ezer, 2025-ben pedig 18 ezer új lakás átadásával számolnak Magyarországon.

Eszerint az idei év lehet a mélypont, amit 2025-ben már egy bő 12 százalékos volumennövekedés követhet, ami remélhetőleg 2026-ban is folytatódni fog. A pozitív várakozások azonban nem egységesek, érdemi növekedést mindössze három-négy szakértő vár, a többség inkább stagnálásra számít.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

2024-re vonatkozóan a legpesszimistább vélemény szerint mindössze 10 ezer új lakást fognak átadni, míg a legoptimistább válaszadó 20 ezer lakóingatlannal számol. 2025-re pedig a legalacsonyabb becslés mindössze 8 ezer lakás volt, míg a legmagasabb 25 ezer.

Várakozásaink szerint a tényleges szám közelebb lehet az optimistább értékekhez, a mérések több mint fél évszázados kezdete óta mindössze három olyan év volt, hogy 10 ezernél kevesebb lakás épült fel Magyarországon.

A 100 négyzetmétert közelíti az átlagos alapterület

Az éves lakásépítési volumen meglehetősen hektikusan mozog az épített lakások alapterületéhez képest, amiben nincs érdemi elmozdulás. Országos átlagban az elmúlt bő két évtizedben 87 és 107 négyzetméter között alakult az új lakások alapterülete.

Budapesten ennél kisebbek a lakások, ott a Budapesti Lakáspiaci Riport szerint mindössze 69 négyzetméter az aktuális kínálati átlag, ami mögött sokkal nagyobbak a különbségek.

Míg a II. kerületben az épülő lakások mérete átlagosan 146 négyzetméter, addig a VII. kerületben mindössze 48.

A felmérésben az alábbi szakértők vettek részt: Balla Ákos - Balla Ingatlan, Ballagó Antal - Otthontérkép Csoport, Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Csorba Dániel - Dandan Realty, Krakker Ádám - Otthon Centrum, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Lipták Zsuzsa - OTP Otthonmegoldások, Sápi Zoltán - Eltinga, Sándorfi Balázs - Bankmonitor, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan csapata.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Irodák Budapesten