Öt látványos ábrán a hazai lakásépítési kilátások
Ingatlan

Öt látványos ábrán a hazai lakásépítési kilátások

Portfolio
Közzétette az Újház Zrt. áprilisi Építőipari Trendmonitorát, ami havi rendszerességgel ad képet a lakásépítési szektor aktuális helyzetéről. Ez alapján a 2024 januári jelentős emelkedés februárban már nem folytatódott, így a főindex egyelőre 51 ponton stagnál.

Az építőipari ágazattal kapcsolatban évtizedek óta számos adat, statisztikai kimutatás készítése és gyűjtése zajlik, azonban ezek komplex kezelésére és összetett mutatók kialakítására kevés kísérlet történt. A cégcsoport éppen ezért létrehozta, és február óta havi rendszerességgel mutatja be az Újház Építőipari Trendmonitort, melynek újdonságát az adja, hogy az építőanyag-kereskedelmi hálózat saját adatainak, valamint a nyilvánosan elérhető adatsorok – köztük a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank, illetve az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Igazgatóságának iparági és lakossági felmérésének aggregált eredményei – értékeléséből jött létre.

Az indexképzés folyamata során harminc különböző indikátor felhasználásával került sor öt önálló alindex, majd utóbbiak alapján az Újház Építőipari Trendmonitor Főindex kiszámítására.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Stagnáló főindex

Az Építőipari Trendmonitor főindex 2022. február óta tartó csökkenése után 2023 derekán 42-43 körüli értéktartományban stabilizálódott, majd az egyes alindexekhez hasonlóan 2023 év végére kis mértékben emelkedni tudott. Februárban 51 ponton állt, ami megegyezik a januári értékkel.

Íme az egyes alindexek

Az üzleti bizalmi alindexnél 2023 óta nem érzékelhető hosszabb távú, egyértelmű tendencia. A kisebb változásokat rendszerint szintén kisebb mértékű korrigálások követik. Az üzleti bizalmi alindex 2024. januárban jelentősen emelkedett (50 pont), amely azonban februárban visszaesett 49 pontra.

A lakosság anyagi várakozásai esetében 2023 szeptemberében kedvező folyamat vette kezdetét, így az erre vonatkozó alindex 2024 januárjában elérte az 57 pontot. Az emelkedés azonban 2024. februárban megtört, és minimális, egy pontos visszaesés történt. Egyelőre kérdéses, hogy átmeneti vagy hosszabb távú megtorpanásról van-e szó.

A keresleti környezet indexe 2023 szeptemberétől érzékelhető dinamikus növekvő tendenciája némileg mérséklődött. A kínálati környezetre vonatkozó érték a 2022. évi mélyrepülés után 2023. februártól folyamatos emelkedésnek indult, és a termelői árak csökkenésének köszönhetően a IV. negyedév végére tartósan 80 pont fölé került. A tendencia folytatódott 2024-ben is, és februárban már 87 pontot mértek.

A lakásépítés teljesítménye elmozdult a 2023-as év végén tapasztalt mélypont után, januárban 37 pontot ért el, ez viszont mindössze egy ponttal tudott javulni februárban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
európai bizottság, eu, európai unió, uniós források, uniós vizsgálat