Portfolio signature

Mi történik itt? - Ebben a kerületben 400 millió forintnál is drágább egy átlagos új lakás

Nemrég írtunk arról, hogy a fővárosban az idei második negyedévben elérte a másfél millió forintot az új lakások átlagos négyzetméterára, egy átlagos új lakás pedig 112 millió forintba kerül. Az Eltinga Budapesti Lakáspiaci Riportja alapján megnéztük, hogy alakulnak a fajlagos árak a fővárosi kerületekben, és mennyibe kerülnek ténylegesen az új lakások a különböző városrészekben. A különbségek minden korábbinál nagyobbak, miután az egyik budai kerületben a 450 millió forintot közelíti az átlagos újlakásár.

Úgy tűnik, a fővárosi újlakáspiacon beindult az élénkülés, amit jól mutat, hogy az eladott új lakások száma jelentősen nőtt a tavalyi évhez képest. A második negyedévben értékesített 1750 új építésű lakás több mint 40 százalékkal haladja meg az első negyedéves számokat.

Az elemzés rávilágít, hogy a megnövekedett kereslet elsődlegesen továbbra is a befektetői oldal felől érkezik. A legnagyobb értékesítést produkáló fejlesztések közül több átadása csak 2026-ban várható, így az ezekben épülő lakásokba jelenleg 20-25 százalékos kezdőrészlettel már be lehet szállni, a nagyobb rész kifizetése pedig csak évekkel később, a használatbavételkor válik aktuálissá. Ez vonzó termék jelenleg a befektetők számára, akik nagyobb befektetéseiket még állampapírban tartják.

A szabad lakások száma stagnált, ami azt jelenti, hogy a magas kereslettel együtt az újonnan értékesítésre kínált lakások száma is kilőtt a második negyedévben: több mint 2000 lakás fog megépülni a közelmúltban bejelentett fejlesztésekben. Három rozsdaövezeti projekten kívül még öt, legalább 100 lakásos fejlesztés értékesítése kezdődött meg, de kisebb luxusprojektek is megjelentek a piacon.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hol tart most az új lakások négyzetméterára Budapest kerületeiben?
  • Mennyibe kerülnek ténylegesen az új lakások az egyes fővárosi kerületekben?
  • Mely városrészek a legnépszerűbbek a vásárlók körében?
  • Mekkora lakásokat keres a vevők többsége?
  • A beruházások mekkora részénél kell az átadás csúszására számítani?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés