Nyakunkon az újabb lakásdrágulás? – Kiadta legfrissebb számait a KSH
Ingatlan

Nyakunkon az újabb lakásdrágulás? – Kiadta legfrissebb számait a KSH

Kis mértékben tovább gyorsult a lakásárak éves emelkedése. A KSH legfrissebb, idei első negyedéves, előzetes adatai alapján 2023 első és 2024 első negyedéve között 7,1 százalékkal emelkedtek a lakásárak Magyarországon, ami magasabb, mint a korábbi negyedéves 6, vagy az azt megelőző negyedév 4,7 százalékos értéke. Az új és a használt lakások árváltozása között is látványos a differencia. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez egy előzetes adat, ami a július 29-i felülvizsgálatkor még valamennyit változhat.

Úgy tűnik, az élénkülő kereslet hatása a lakásárak változásában is egyre inkább meglátszik. Miután az idei első három hónapban látványosan több lakás cserélt gazdát, mint a megelőző év azonos időszakában, a lakásárak is érdemben emelkedni kezdtek. Bár az éves 7 százalékos szám még nem éri el a korábbi évek kétszámjegyű értékeit, a 2023-as drágulásnál érezhetően magasabb. A KSH ráadásul az utolsó négy negyedév korábbi számait is felülvizsgálta, és rendre nagyjából egy százalékponttal emelte azok értékeit, ami arra utal, hogy a tavalyi lassulás is valamivel kisebb lehetett.

Az új és a használt lakások árváltozása az utóbbi másfél évben egyre látványosabban kezd szétválni egymástól, miután az új építésű lakások drágulási üteme továbbra is erős maradt, ennél a típusnál az idei első negyedévig még nem volt jele az érdemi lassulásnak. Itt is fontos azonban kiemelni, hogy a KSH az új lakások adatait nem az adásvétel pillanatában veszi figyelembe, hanem akkor, amikor az épület megkapja a használatbavételi engedélyt. Ez azért fontos, mert az új lakásokat gyakran tervasztalról, vagy az építkezés folyamán vásárolják meg a leendő tulajdonosok, amihez képest az átadásig eltelt időben még változhat a piac.

Szeptember 18-án a lakáspiac kiemelt eseményeként kerül sor a REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum konferencia megrendezésére. Részletekért kattints!

A fővárosi újlakásárakat tartalmazó Budapesti Lakáspiaci Riport alapján ugyanakkor 2024-ben már ott is érdemi lassulás következett be, ami alapján a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára nagyjából 1,5 millió forint.

A következő ábrán főleg a zöld oszlopokat érdemes figyelni, miután a tranzakciók mintegy 90 százalékát a használt lakások adásvételei teszik ki. Ez alapján 2022 és 2023 közepe között nagyon látványos lassulás ment végbe a lakásárak növekedési ütemében Magyarországon. A 2023 harmadik negyedéves 4,7 százalékos éves növekedés ugyanakkor úgy tűnik, hogy a mélypont lehetett, miután az azóta eltelt negyedévekben egyre gyorsul a drágulás.

2023 első és 2024 első negyedéve között 7,1 százalékkal mentek feljebb a magyarországi lakásárak.

Emögött a használt lakások 5,6 százalékos, és az új lakások 16,6 százalékos emelkedése áll.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali