Az ingatlanszakma olyan, mint olajszállító hajót vezetni

,
2018. november 27. 15:30    
nyomtatás
 
Igazán aktív évet tudhat maga mögött a Wing Zrt.: belevágtak a lakásfejlesztésbe, átadták az ibis Styles Budapest Airport Hotelt, az Ericsson és a Telekom új székházát, valamint átadás előtt áll a Wizz Air új repüléstechnikai oktatóközpontja. Eladták az érdekeltségüket a MOM Parkban, és megvették a Bécsi úti Eurocenter bevásárlóközpontot. Ezen túl folyamatban van az evosoft-Siemens új magyarországi központjának építése, így nemsokára újabb székház készülhet el a budapesti irodapiacon. A lakáspiaci helyzettel, az irodapiacon tapasztalt bérlői igényekkel, valamint a felgyorsult világ legnagyobb kihívásaival kapcsolatos kérdésekre válaszolt Noah M. Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Tavaly decemberben jelentették be a mintegy 700 lakásos Kassák Residence lakópark fejlesztését. Miért döntött úgy a Wing, hogy megjelenik a lakáspiacon?

Az ingatlanszakma olyan, mint olajszállító hajót vezetniA lakáspiac szerves része egy normálisan működő ingatlanpiacnak. Nálunk a fő hangsúly az irodaházakon van, de régóta jelen vagyunk a kiskereskedelmi és az ipari piacon is. Megépítettük a repülőtéri szállodát, és elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor úgy döntöttünk, hogy a tulajdonunkban lévő bizonyos területeknek a lakóingatlan-fejlesztés a legjobb hasznosítási formája, az átalakult lakópiac pedig vonzó szegmens számunkra. Úgy érezzük, hogy a Wingben megvan az a tapasztalat és tudás, ami ahhoz kell, hogy sikeres lakófejlesztők legyünk, és létrehoztunk egy erre dedikált csapatot LIVING márkanév alatt.

Jövő év végére kell szerkezetkész állapotba kerülnie a projektnek ahhoz, hogy még 5 százalékos áfával tudják megvásárolni a lakók. Ezt mennyire tartja reálisnak?

Ez a projekt addigra mindenképpen kész lesz. Mi nem feltétlenül gondoljuk, hogy az áfa mértéke határozza meg a lakáspiacot. Mindig lesz igény új lakásokra, hiszen az emberek természetes igénye, hogy jó minőségű, elérhető árú otthonokban élhessenek. Illetve a hazai lakosság számára a jól működő gazdasági környezetben a lakásvásárlás a megtakarítás egy formája. Emellett persze mind fejlesztői, mind vásárlói oldalról van egyfajta árról kialakított elképzelés, amely az áfa változásával módosulhat. Én köztes megoldásra számítok az áfa mértékét illetően, vagy egy olyan új megoldásra, ami hozzájárul az egészséges piaci működés fenntartásához.

Noah Steinberg FRICS

elnök-vezérigazgató, elnök

WING, RICS

Noah M. Steinberg a WING elnök-vezérigazgatója. Amerikai állampolgár, de már 1990 óta Magyarországon dolgozik a Wallis, majd a WING kötelekében. Több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik a helyi és nemzetközi cégek... Tovább »A munkaerőhiány mennyire okoz gondot? Kellett költségvetést módosítani az ebből fakadó problémák miatt?

Korábban volt saját kivitelező cégünk, amelyet eladtunk, így jelenleg a kapacitáshiányból fakadó nehézségeket közvetett módon tapasztaljuk. Jelenleg az építőipar konjunktúrában van, és ugyan a kivitelezési költségek nőttek, de közben a hitelek is olcsóbbá váltak. A kereskedelmi projektjeink esetében általában nagyléptékű épületeket fejlesztünk, és előbérlettel dolgozunk, ami nagyobb biztonságot nyújt, és ami miatt jól tervezhető egy-egy beruházás. A lakáspiac valamelyest más, ott az adott pillanatban lévő kivitelezési költséggel számolunk, viszont a lakásárak is folyamatosan módosulhatnak.

A magasabb költségek viszik felfelé a bérleti díjakat?

Budapesten a fejlesztések egyre jobb minőségben készülnek, így valamelyest emelkedik a bérleti díj is. Úgy vélem, a budapesti bérleti díjak sokáig alacsonyak voltak, és most normalizálódik a helyzet.

Az ingatlanszakma olyan, mint olajszállító hajót vezetniPortfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon 2018/2.


A témáról részletesebben a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában olvashatnak, ami a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg.


A hozamok mennek még lefelé Ön szerint?

Minden tranzakció más. Úgy látom, hogy most egészséges és kiegyensúlyozott a piaci helyzet mind eladói, mind vevői oldalról. Azt, hogy egy terméket hány százalékon lehet eladni, nehéz kívülállóként megítélni. Prágához vagy Varsóhoz képest például Budapesten még mindig magasabbak a hozamok. Jelenleg piaci áron lehet eladni, és nincsenek boldogtalan befektetők.

Most, hogy felfelé megy a piac, érthető, hogy nincsenek boldogtalan befektetők. De ha jön a korrekció?

Mi a hosszú távú értéknövekedésben vagyunk érdekeltek, ha befektetésről beszélünk, minden egyes tranzakciót a hosszú távú cash-flow alapján vizsgálunk meg ‒ mint ahogyan például az Eurocenter megvásárlásánál is tettük, amelyről tudtuk, hogy többéves projektet jelent számunkra. Az ingatlantevékenység kicsit olyan, mint egy nagy olajszállító hajót vezetni. Ha jobbra akarunk fordulni, és ezt most kezdjük el, akkor négy kilométer múlva fog a hajó valóban fordulni, vagyis az ingatlanszakmában nekünk ma kell döntéseket hozni ahhoz, hogy két év múlva odaérjünk, ahova szeretnénk.

Felgyorsult a világ, lehet, hogy ma már fél év alatt kellene fordulni?

Az ingatlanszakma olyan, mint olajszállító hajót vezetni2015-ben már látnunk kellett, hogy 2018-ban hogyan akar majd hasznosítani egy irodaterületet egy nagy bérlő. Arról is már gondolkodhatunk, hogy egyszer negyedannyi parkolóhelyre lesz szükség, de ez nem fél év múlva fog bekövetkezni. A digitalizáció természetesen felgyorsítja a folyamatokat. Az Airbnb megjelenése például gyökeresen változtatja meg a szállodapiacot, és erős hatással van a belvárosi lakáspiacra is, de ettől még rekordtöltöttséggel működnek tovább a budapesti szállodák. Az internet megváltoztatta a vásárlási szokásokat, de még mindig létezik a bevásárlóközpontoknak az eredeti, vásárlási célt szolgáló funkciója. Nekünk arra kell fókuszálnunk, hogy a felhasználó mit szeretne. A legtöbb ember nem shared office-ba megy be, hanem munkahelyre, ahol esetleg a munkaadója úgy dönt, hogy nem lesz saját asztala, hanem minden reggel keresnie kell szabad helyet, akkor ez a döntés, de az irodafunkció megmarad. Folyamatosan figyeljük a hazai és a nemzetközi piaci trendeket, és próbálunk a divatirányzatokat kiszűrve felkészülni arra, mi az, ami stabilan meghatározza majd a jövőbeli elvárásokat. Egyelőre azonban azt kell biztosítanunk, amire most van igény: több informális találkozóhelyre, rekreációs lehetőségre az irodaházban, esetleg tetőtéri futópályára és fitneszteremre ‒ ahogyan ez a Telekom székházban is megvalósult.

A Proptech világban látják a lehetőséget?

Leginkább az üzemeltetésben látom a Proptechben rejlő lehetőségeket, már léteznek elérhető és jól használható épületüzemeltetési applikációk, amelyek fenntarthatóság és energiahatékonyság szempontjából is nagy segítséget jelentenek. Számunkra fontos, hogy környezettudatos épületeket hozzunk létre, és ez legtöbbször üzletileg is indokolt. Ha például kevesebbet költünk hűtésre és fűtésre, az nekünk is jobb üzlet. Az épülettervezésben szintén komoly technológiai lehetőségek rejlenek. Ezen kívül a kivitelezéstől kezdve, a cégműködést támogató informatikai rendszereken és a kereskedelmi és marketing célú vizuális megjelenési lehetőségeken át az ingatlanfejlesztés majd minden részterületén látszik, hogy a digitális fejlődés feltartóztathatatlan.

2018.11.24 18:20 2018-ban ők lettek az ingatlanpiac legjobbjai!Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium