Pengeélen a magyar lakáspiac

2018. július 14. 06:30    
nyomtatás
 
Féléveket csúszó építkezések, a saját pénzükért pereskedő vásárlók és elérhetetlen kivitelezők. Elsőre azt gondolnánk, hogy a tíz éve kezdődött válság rémtörténeteit halljuk, ezek azonban mind az elmúlt hónapokban a Portfolio Ingatlan szerkesztőségébe érkezett olvasói levelek történeteiben szerepelnek. Szerencsére nem ez az általános tendencia, ám tény, hogy a munkaerőhiány, a kivitelezési költségek emelkedése és a lakásáfa miatti kapkodásban egyre nagyobb a hibázás lehetősége. Mindezt a pórul járt újlakás-vásárlók által megírt személyes kálváriák is bizonyítják, figyelmeztetve ezzel a többieket, hogy a mostani piacon a korábbiaknál is legyenek körültekintőbbek a tekintetben, hogy kitől, hol és milyen feltételekkel vásárolnak új építésű lakást.

November 22-én újra Property Investment Forum! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Írja be a naptárába már most!Jól nézd meg, hogy kitől vásárolsz!


Néhány hónappal ezelőtt érkezett a Portfolio Ingatlan szerkesztőségébe egy olvasói levél, amelyben egy új lakást vásárló számolt be arról, hogyan vált az otthonvásárlás valódi rémálommá számára. A szerencsétlenül járt olvasó problémája akkor kezdődött, amikor az épület átadása a tervezett időben nem valósult meg, a kivitelező pedig hirtelen elérhetetlenné vált. Miután a cég jogi képviselőjét sikerült elérnie, közölték vele, hogy a munkaerőhiány miatt a szerződés ellehetetlenült, így két lehetőség közül választhat: a fejlesztő vagy visszaadja az eredetileg befizetett vételárrészletet kötbér és egyéb kártérítés nélkül, vagy ha a vásárló további 5,5 millió forintot befizet, akkor befejezik a lakását. Mindez egy olyan épületben, ahol azóta is zajlik az építkezés, és a lakásokat folyamatosan értékesítik.

A fejlesztő célja ebben az esetben az volt, hogy a magas keresletet kihasználva olyan vásárlót találjon, aki hajlandó magasabb árat is kifizetni a korábban tervasztalról olcsóbban értékesített lakásért. Az árak emelkedése miatt erre valóban lenne esélye, az eset viszont súlyos etikai és jogi kérdéseket vet fel. A hír megjelenését követően több hasonló cipőben járó vásárló is írt, akiket a fejlesztők valami módon megpróbáltak megrövidíteni. Szerencsére nem mindenkinél volt ennyire súlyos a helyzet. Egy másik vásárló például azt sérelmezte, hogy a beruházó cég nem tette lehetővé, hogy saját maga válasszon burkolatot, csak az általuk kínált listából választhatott, ahol viszont a piaci árnál jelentősen drágábban voltak elérhetők ugyanazok az anyagok. A legtöbben viszont az átadások csúszására panaszkodnak, ami nem is csoda, ha az épülő lakások számát a rendelkezésre álló kapacitásokkal összevetjük.

Pengeélen a magyar lakáspiac

Mi okozza a problémát?


A mostani problémák többsége a válság éveire vezethető vissza, amikor az alacsony kapacitáskihasználtság miatt az alapanyaggyártók vagy szüneteltették tevékenységüket, vagy jelentősen csökkentették azt, ami a termelésben is jelentős csökkenést hozott. A lakásfejlesztők azonban a néhány évvel ezelőtt megélénkülő keresletre reagálva egyre többen döntöttek úgy, hogy elindítják korábbi vagy újonnan tervezett lakásprojektjeiket. Az 5 százalékra csökkentett lakásáfa és a CSOK bevezetését követően élénkült meg igazán a beruházások száma, ami azt jelentette, hogy 2016-ban és 2017-ben nagyon megnőtt az igény a meglévő fejlesztői kapacitásokra, mind a munkaerőpiacon, mind az építőanyagok terén.

A helyzetet azonban két dolog is nehezíti. Egyrészt Magyarország mellett egész Európában szárnyal az építőipar, ami a rendelkezésre álló munkaerő egy részét elszívja, másrészt a lakásépítéseken túl a kereskedelmi ingatlanok - irodaházak, logisztikai központok, szállodák - fejlesztése is aranykorát éli, így a munkaerő mellett az alapanyagokból is egyre nagyobb a hiány. Ezen valamelyest segíthetne az állam azzal, ha a legnagyobb beruházásait ütemezve indítaná el, egyelőre azonban nem ezt látjuk, hanem éppen ellenkezőleg, a legnagyobb felfutás idején kezdtek bele számos állami óriásberuházásba. Ezek után nem csoda, ha a lakásfejlesztők csúsznak a projektjeikkel, a vásárlók pedig azon bosszankodnak, hogy nem költözhetnek be időben a kiválasztott otthonukba, vagy nem az elvárt minőséget kapják, miközben már az előlegre is hatalmas összegeket fizettek ki.

Valóban rosszabb a minőség?


A szakemberek szerint az elmúlt években mind a felhasznált anyagok minősége, mind a kivitelezők felszereltsége sokat javult, ezzel egyidőben azonban ismét megjelentek a kevésbé hozzáértő beruházók a piacon. A javuló minőség elsősorban a szigorúbb jogszabályi előírásoknak és a technikai fejlődésnek volt köszönhető, ezzel együtt az energiahatékonysági mutatókban is elindult a fejlődés. Ennek azonban még nem látszik a kézzelfogható eredménye, ugyanis ezek a lakások többségében még átadás előtt állnak, így az, hogy a most épülő lakásoknál valóban sikerül-e tartani a magasabb minőségi elvárásokat, csak a következő években derül majd ki.

Pengeélen a magyar lakáspiac

Az új lakást vásárlóknak a szakértők azt tanácsolják, hogy a mostani piacon legyenek nagyon körültekintők: ha a beruházónak vannak korábbi referenciái, menjenek el, nézzék meg azokat, de akár az építkezés fázisait is kövessék figyelemmel. Sajnos most is sok beruházó van a piacon, akik felkészületlenül, szakmai hozzáértés és tapasztalatok nélkül vágnak bele társasház építésébe. Bár sokan már a tervasztalról megvásárolják a lakást, érdemes várni az első kapavágásig. Ha ugyanis egy építkezés nem kezdődik el az ígért időpontban, vagy rendkívül lassan halad, várható, hogy a későbbiekben is lesznek vele problémák.
2018.01.28 12:51 Horrorsztorik a lakáspiacról - Ha nem figyelsz, te is pórul járhatsz!

Egy megbízható kivitelező nem engedheti meg magának, hogy kétes minőségben építsen, a lakásokat ugyanis minél hamarabb, probléma nélkül szeretné értékesíteni, hogy elkezdhesse a következő projektjét. Noha egyre többen vállalnak garanciát a munkájukra, ettől függetlenül a vásárlóknak a műszaki átadás-átvétel idején érdemes műszaki ellenőr segítségét kérniük, hogy biztosak lehessenek új otthonuk megfelelő műszaki állapotában.
2018.05.16 10:00 Nem csak rémtörténetek vannak a lakáspiacon

Mit hoz a jövő?


Ha megnézzük a mostani fejlesztési boomot, akkor sokan elképesztő szárnyalásról beszélnek, noha a kétezres évek elején volt több olyan év is, amikor a mostaninál jelentősen több lakás épült. Tavaly országosan bő 14 ezer lakást adtak át - a fejlesztési célú és a saját célú építkezésekkel együtt -, ami ugyan 40 százalékkal meghaladja a 2016-os 10 ezer körüli értéket, de messze elmarad az ezredforduló utáni évek 30-40 ezres átlagától. A kiadott új lakásépítési engedélyek (bejelentések) száma már ismét 30-40 ezer között van, ezek azonban várhatóan nem egy év alatt fognak elkészülni. A mostani probléma oka leginkább abban keresendő, hogy a már említett kapacitások egyelőre nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel. A magyarországi lakásállományhoz viszonyítva viszont nem is feltétlenül van szükség 30-40 ezer új lakásra évente, sokak szerint a meglévő állomány megfelelő karbantartása mellett akár 20-25 ezer új lakás is elegendő lehetne.

A cikk teljes terjedelmében a Portfolio Könyvesboltban is elérhető Portfolio Ingatlanmagazin kiadványban olvasható.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium