Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac - Meddig tarthat a lendület?

2018. október 10. 12:26    
nyomtatás
 
Ötödik éve tart már az ingatlanpiaci fellendülés, ami a piac minden szektorában jelentős változásokat hozott. A lakáspiacon bekövetkezett áremelkedés ennek legszembetűnőbb példája, de a főváros különböző pontjain épülő irodaházak körüli toronydaruk sokasága is erről árulkodik. A szárnyalásnak viszont nemcsak mennyiségi elemei vannak, hanem a technológiai fejlődés következtében a felhasznált megoldások is folyamatosan változnak. Míg ez a lakáspiacon az okosotthonokat, az irodák esetében a különböző minősítéseket és "well" élményt takarja, addig a kiskereskedelmi ingatlanok piacán az e-kereskedelem térnyerése az egyik legfőbb hívószó. Az utóbbi időben azonban egyre többen teszik fel a kérdést, hogy meddig tarthat még a lendület.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!
Ne csak a lakáspiacot nézzük!


A mostani piaci hullám a legtöbbünkhöz a lakásárak emelkedésén keresztül jut el, de a piac többi szegmensében is vannak olyan jelek, amelyek a közeljövőben bekövetkező nagy változásokra utalnak. A kiskereskedelemben például egyesek az internetes kereskedelmi platformok (e-kereskedelem) térnyerése miatt már most a bevásárlóközpontok eltűnésével riogatnak, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy termékcsoporttól függően ugyan, de mindkettőre van igény.

Bár az elektronikus kereskedelem globálisan is egyre bővül, a vásárlás élményét és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nem fogja tudni helyettesíteni. A szolgáltatások és a vásárlás ötvözése egyébként a hipermarketekben is kezd megjelenni, de például - éttermeivel és játszóházaival - az Ikea is évek óta ezt az irányt követi. A bevásárlóközpontokban a mozik és éttermek mellett akár az ügyintézéssel, egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatások is elkezdhetnek megjelenni, amit egyébként a most épülő irodaházakban is egyre többször látunk.

A plázák megszűnése ellen szól a tény, hogy az elmúlt egy évben több budapesti bevásárlóközpont iránt is élénk volt a befektetői érdeklődés. Az, hogy a dél-afrikai NEPI Rockcastle ingatlanbefektető tavaly megvásárolta az Aréna Plázát, idén pedig a Mammut 1 és a Mammut 2 bevásárlóközpontot jól mutatja azt, hogy az online vásárlás erősödése mellett a nemzetközi befektetők is látnak fantáziát a jó helyen lévő bevásárlóközpontok üzemeltetésében. Ugyanezt támasztja alá, hogy idén júliusban az OTP Ingatlanbefektetési Alap megvásárolta a MOM Parkot a Wing Zrt., a Morgan Stanley Real Estate Investing és az osztrák CC Real alkotta konzorciumtól. Az óbudai EuroCenter tranzakciója, vagy a felújítás alatt álló Shopmark pedig annak bizonyítéka, hogy a nem központi elhelyezkedésű bevásárlóközpontoknak is megvan a vásárlóközönségük, így azok iránt is erős a befektetői kereslet.

Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac - Meddig tarthat a lendület?

Ami egyre fontosabbá válik, az az élményközpontú vásárlás. Bár a - CPI által tavaly megvásárolt - Camponában már a 2000-ben megnyitott Tropicarium is hasonló célokat szolgált, a jövőben magának a vásárlásnak az élménye is egyre jobban átalakul. A fizikai és a digitális világ ötvözeteként kerül be egyre inkább a kiskereskedelmi piac szótárába az "omnichannel" kifejezés, aminek segítségével a vásárlók az összes létező offline és online csatornát felhasználva fognak navigálni, dönteni és fizetni az egyes üzletekben. Egy konkrét példát nézve a közeli jövőben a ruhaüzletbe belépve egy applikáción keresztül azonnal megjelenik a méretünkben kapható ruhák kínálata, azok üzleten belüli pontos elhelyezkedése, felhívva a figyelmet az aktuális akciós ajánlatokra. Az élményközpontú vásárlás egyik legfőbb úttörője Dubai Square névre keresztelt 750 ezer négyzetméteres hatalmas pláza, amelynek egyelőre nincs meg az átadása, de a teljes projekt feltehetően 2 milliárd dollárból valósulhat meg.

Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac - Meddig tarthat a lendület?

Valamivel kisebb volumenben, de tulajdonképpen már alakul a mi saját Dubai Square-ünk is, a Gránit Pólus által fejlesztett Westend City Center második ütemének előkészítésével. Budapest legújabb multifunkcionális városközpontja olyan modern technológia-vezérelt kiskereskedelmi eszközökkel, funkciókkal lesz majd ellátva, amik a dubaji, és egyre inkább a világ számos pontján megjelenő új plázákra, bevásárlóközpontokra jellemzők, amik egyesítik az online és offline világ előnyeit.

A bevásárlóközpontokon túl


A november 22-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum konferencián a legnagyobb tranzakciókkal kapcsolatban megszólalnak a retail piac szereplői is, akiktől a résztvevők első kézből értesülhetnek az aktuális piaci folyamatokról. A kiskereskedelem ugyanakkor csak egy része azoknak a területeknek, ahol az ingatlanpiacot meghatározó technológiai fejlődési folyamatok most is zajlanak. A proptech például az okosodó épületek mellett az okosodó városok - smart city - jövőjére is meglehetősen erős hatással van, de a robotizáció és a digitalizáció kérdéskörében a Big Data, a virtuális valóság (VR), az Internet of Things (IoT) vagy a Building Information Modeling (BIM) is nagy változásokat fog hozni.

A Property Investment Forum résztvevői a legnagyobb befektetések szereplőitől tudhatják meg, hogy hol tart most a Well-being forradalom, hogyan változtatja meg az iparágat a "Z" generáció, mit keresnek a befektetők vagy mire figyelnek a finanszírozók. A hamarosan piacra kerülő több százezer négyzetéternyi új iroda pedig a bérleti díjakra is hatással lesz.

Minden jel arra utal, hogy a hagyományos kereskedelmi ingatlanok mellett a következő években Magyarországon is egyre nagyobb szerep jut az alternatív befektetési szegmensnek. Az ingatlanfejlesztések között ma már egyre gyakrabban tűnnek fel hotelek, akárcsak a piaci alapon működő magánkollégiumok. A lakáspiacon pedig a munkásszállók vagy a piaci alapú bérlakásépítés az, ami a következő években nagy növekedést hozhat.

Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac - Meddig tarthat a lendület?

Király Boutique Residence, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

25 éves az ESTON International (x)

A számok magukért beszélnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium