budapest lakások
Podcast

Derült, napos idő köszönt a hazai lakáspiacra - Egy nagy rizikófaktor azért van

Mi minden vár a lakáspiacra 2021-ben? A legújabb ingatlanos podcast-ben Banai Ádámmal, az MNB lakáspiaci szakértőjével beszélgettünk a legkülönfélébb ármozgatókról, a kockázatokról, a lakásáfa és a felújítási támogatás hatásaiól. Az biztos, hogy az új programok hatalmas lökést adnak a keresletnek, fejlesztői oldalról pedig már most látható, hogy jelentősen több új projekt indul el idén, mint 2020-ban. A lakáspiacra nézve az is biztató, hogy a hitelezésben nincs visszaesés, és várhatóan addig nem is lesz, amíg a programok fent tudják tartani a keresleti kedvet. Egy rizikófaktor azonban van: vajon tudja a lépést tartani az építőipar a sok magán-, és céges megrendeléssel?

Íme néhány gondolat, amit Banai Ádámmal a podcastban részletesebben is átbeszélünk:

  • Lesz még áresés? "Nagy árvisszaeséssel nem számolunk. Az előzetes adatok alapján az már visszaköszön, hogy tavaly a második negyedév ugyan rosszabb volt, de nem történt nagy zuhanás a lakóingatlanok árában. A jövőt illetően az látszik, hogy a szabályozói változások abszolút felpezsdítették a piacot."
  • Baj lehet a hitelekkel? "A mostani lakáspiaci ciklust nem egy túlhevült hitelezés hajtja, reálértelemben kisebb a hitelezés, kevésbé kockázatosak a hitelek és nem devizában nomináltak, így egészen más a jelenlegi helyzet, mint az 2008 körül volt."

A podcast erre a linkre kattintva is elérhető. 

  • Átalakult a lakáspiac, de hogyan? "Drasztikus áralkalmazkodás helyett inkább a nagyobb alku és a meghosszabbodott értékesítési idő jellemzi a hazai lakáspiacot."
  • Eljön az bérlakások ideje valaha Magyarországon? "Amikor a lakáspiaci ciklus éppen egy kicsit lefelé megy, akkor lehet bérlakást fejleszteni, hiszen teljesen más megtérülési időkkel lehet ennél számolni. Hosszú távon ez egy olyan kérdés, amivel mindenképpen kell foglalkozni."
  • Enyhült a bérleti díjak nyomása, de vajon meddig? "A bérleti díjak a turizmus lenullázódásával markánsan csökkentek, de várhatóan vissza fognak emelkedni a korábbi szintjükre."
Banai Ádám
Magyar Nemzeti Bank, monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető
Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskol
Tovább
Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskol Tovább
  • Miért fontos a felújítási program? "A magyar lakásállomány minősége nagyon rossz, az energiafogyasztás egyharmadát a lakóépületek okozzák, ami nem feltétlenül lakossági pazarlásból adódik. Éppen ezért a különböző támogatások között kulcsfontosságú a felújítási támogatás."
  • Bírni fogja ezt az építőipar? "Ez lehet a legnagyobb rizikófaktor. A korábbi években már láttuk a kapacitások korlátait, most, hogy együtt indulnak el a lakásépítések és a felújítások, ebbe a problémába ismét beleütközhetünk. Ezért fontos, hogy számba vegyük, hogyan lehet a kapacitásokat bővíteni hosszú távon. Egy sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lakáspolitika ezeket a kapacitásproblémákat is meg tudja oldani."

Elindult a Portfolio Ingatlan podcast oldala! Kövess minket! Mostantól rendszeresen találkozhatsz új adásainkkal és az ingatlanpiac legkülönfélébb témáiról szóló beszélgetésekkel. A korábbi lakáspiacról szóló beszélgetésünket itt meghallgathatod.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
CSENGERY PALACE
43–122 m247–190 M Ft
Egressy Liget
48–100 m243.605–79.155 M Ft
Metrodom Panoráma
30–147 m221–132.5 M Ft
Park West
32–79 m225.8–112 M Ft
Westfalia
42–90 m244–89.7 M Ft
orvos maszk
cannabis marihuana
johsonjohnsonshutterstock
magyarparlament

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
mark zuckerberg