budapest lakások
Podcast

Derült, napos idő köszönt a hazai lakáspiacra - Egy nagy rizikófaktor azért van

Mi minden vár a lakáspiacra 2021-ben? A legújabb ingatlanos podcast-ben Banai Ádámmal, az MNB lakáspiaci szakértőjével beszélgettünk a legkülönfélébb ármozgatókról, a kockázatokról, a lakásáfa és a felújítási támogatás hatásaiól. Az biztos, hogy az új programok hatalmas lökést adnak a keresletnek, fejlesztői oldalról pedig már most látható, hogy jelentősen több új projekt indul el idén, mint 2020-ban. A lakáspiacra nézve az is biztató, hogy a hitelezésben nincs visszaesés, és várhatóan addig nem is lesz, amíg a programok fent tudják tartani a keresleti kedvet. Egy rizikófaktor azonban van: vajon tudja a lépést tartani az építőipar a sok magán-, és céges megrendeléssel?

Íme néhány gondolat, amit Banai Ádámmal a podcastban részletesebben is átbeszélünk:

  • Lesz még áresés? "Nagy árvisszaeséssel nem számolunk. Az előzetes adatok alapján az már visszaköszön, hogy tavaly a második negyedév ugyan rosszabb volt, de nem történt nagy zuhanás a lakóingatlanok árában. A jövőt illetően az látszik, hogy a szabályozói változások abszolút felpezsdítették a piacot."
  • Baj lehet a hitelekkel? "A mostani lakáspiaci ciklust nem egy túlhevült hitelezés hajtja, reálértelemben kisebb a hitelezés, kevésbé kockázatosak a hitelek és nem devizában nomináltak, így egészen más a jelenlegi helyzet, mint az 2008 körül volt."

A podcast erre a linkre kattintva is elérhető. 

  • Átalakult a lakáspiac, de hogyan? "Drasztikus áralkalmazkodás helyett inkább a nagyobb alku és a meghosszabbodott értékesítési idő jellemzi a hazai lakáspiacot."
  • Eljön az bérlakások ideje valaha Magyarországon? "Amikor a lakáspiaci ciklus éppen egy kicsit lefelé megy, akkor lehet bérlakást fejleszteni, hiszen teljesen más megtérülési időkkel lehet ennél számolni. Hosszú távon ez egy olyan kérdés, amivel mindenképpen kell foglalkozni."
  • Enyhült a bérleti díjak nyomása, de vajon meddig? "A bérleti díjak a turizmus lenullázódásával markánsan csökkentek, de várhatóan vissza fognak emelkedni a korábbi szintjükre."
Banai Ádám
Magyar Nemzeti Bank, monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető
Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskol
Tovább
Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskol Tovább
  • Miért fontos a felújítási program? "A magyar lakásállomány minősége nagyon rossz, az energiafogyasztás egyharmadát a lakóépületek okozzák, ami nem feltétlenül lakossági pazarlásból adódik. Éppen ezért a különböző támogatások között kulcsfontosságú a felújítási támogatás."
  • Bírni fogja ezt az építőipar? "Ez lehet a legnagyobb rizikófaktor. A korábbi években már láttuk a kapacitások korlátait, most, hogy együtt indulnak el a lakásépítések és a felújítások, ebbe a problémába ismét beleütközhetünk. Ezért fontos, hogy számba vegyük, hogyan lehet a kapacitásokat bővíteni hosszú távon. Egy sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lakáspolitika ezeket a kapacitásproblémákat is meg tudja oldani."

Elindult a Portfolio Ingatlan podcast oldala! Kövess minket! Mostantól rendszeresen találkozhatsz új adásainkkal és az ingatlanpiac legkülönfélébb témáiról szóló beszélgetésekkel. A korábbi lakáspiacról szóló beszélgetésünket itt meghallgathatod.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BB Házak
30–94 m225–75 M Ft
CSENGERY PALACE
43–122 m247–190 M Ft
Duna Pearl
50–105 m276.46–257.05 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m229.9–198.2 M Ft
Metrodom Panoráma
30–147 m221–132.5 M Ft
Westfalia
42–90 m244–89.7 M Ft
koronavirus
frankfurt
suzuki vitara
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
mark zuckerberg