idős nyugdíjas kórházban nyugdij
Podcast

Már csak ez hiányzott: hatalmas lyuk tátong a nyugdíj- és egészségügyi kasszákban

Csiki Gergely
A koronavírus-járvány hullámai, valamint a járvány okozta válság kezelése miatt jelentős deficitet termel az egészségbiztosítási- és a nyugdíjkassza ezekben az években. Farkas András nyugdíjszakértővel, Bodrogi József egészségügyi közgazdásszal és Dedák István közgazdásszal műsorunkban arról beszéltünk, hogy ez rövid távon milyen aktuális kihívások elé állítja a mindenkori kormányt és milyen intézkedések megtételére van mozgástere. A szakemberek megoldási javaslatokat is felvázolnak, amelyek rövid távon akár kezelhetik a kasszák megbillenésének problémáját, de közben a hosszú távú problémákkal is már most szembe kellene nézni.

Épp a napokban is zajlanak aktuális a magyarországi költségvetési fejlemények, a kormány ugyanis kihirdette, hogy 755 milliárd forintos kiadásbefagyasztást szeretne elérni a 2022-es költségvetésben az idén tervezett 350 milliárd forintos lefaragás után.

Podcast extra adásunkban viszont nem a rövid távú államháztartási kihívásokkal foglalkoztunk (csak részben), hanem arról beszélgettünk 3 meghívott szakértőnkkel, hogy mi vár a költségvetés két nagy alrendszerére, az egészségügyi- és nyugdíjkasszára. A beszélgetés néhány kiemelt eleme:

  • Bodrogi József felhívta a figyelmet arra, hogy idén a központi költségvetés hiánya 4000 milliárd forint felett lesz és a két nagy kassza hiánya ennek a negyedéért felelős.
  • Dedák István ehhez annyit tett még hozzá, hogy a jelentős deficit mellett komoly mértékű központi támogatásban is részesült a két kassza. Éppen ezért úgy véli, hogy a TB-kasszák jövőjét illetően alapos átgondolásra van szükség, főként a sorozatos szociális hozzájárulási adó-csökkentések miatt.
  • Bodrogi József szerint a bevételi oldalon van mozgástér az egyensúly megteremtésének, mivel a kiadási oldalon mindkét kassza esetében óriási a rugalmatlanság. Dedák István is egyetértett ezzel.
  • Bodrogi József úgy vélekedett, hogy a jelentős minimálbér-emelés többletbevételt is fog generálni jövőre a költségvetésben, mivel a keresetnövekményből több szja-t fizethetnek be a kasszába. Viszont még így is van mit megoldani.
  • Az egészségügyi közgazdász konkrét javaslattal is élt. Megemlítette példaként, hogy az új típusú dohánytermékek adóztatása alacsonyabb, mint a hagyományos dohánytermékeké. És nem szabad elfeledkezni a népegészségügyi termékadóról sem, ahol bizonyos termékek esetén szintén el tudna képzelni adóemelést a szakember, vagy éppen a vágott dohány NETA hatálya alá vonását. E mellett egy sereg egészségpolitikai érv szolgál.
  • Farkas András arra mutatott rá, hogy jövőre beáll a nyugdíjkorhatár-emelés rendszert stabilizáló hatása (65 évre emelkedik a korhatár). Ez azért jelentős stabilizáló tényező, mert tovább tartja az embereket az munkaerőpiacon, és később engedi őket nyugdíjba menni. A kormányok egész Európában rendszeresen hozzányúlnak ehhez, ha baj van. Nálunk ilyen szempontból nincs baj, 2040-ben kell szerinte leghamarabb ehhez hozzányúlni.
  • A korábbi években nagy véráldozatokkal meghozott, nyugdíjkassza egyensúlyát javító lépések születtek, és a mostani kormánydöntésekkel ezeknek a pénzeknek a többszöröse áramlik ki, ami Farkas András szerint baj. Ha nem fegyelmezett az a rezsim, ami vigyáz a két kassza költségvetésére, akkor nagyon nehéz lesz a kassza finanszírozását szinten tartani, hogy a nyugdíjak ne sérüljenek - fogalmazott a NyugdíjGuru News alapítója.
  • A magyar nyugdíjrendszer hiányossága, hogy nem tudja meggátolni a már megállapított nyugdíjak értékcsökkenését. Ezt az új juttatások sem tudják megakadályozni.
  • A nyugdíjszakértő is mondott javaslatot, szerinte például a járulékplafon visszahozatala elkerülhetetlen. Magyarázatként hozzátette: akinek 3-4 milliós havi keresete van, annak 3-4 millió forintos nyugdíja is lesz, amiket aztán végképp nem lehet megfinanszírozni.

A témában ajánljuk Farkas András és Dedák István Portfolio-n megjelent korábbi cikkeit, amelyek az alapját képezték ennek a beszélgetésnek:

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és iTunes csatornánkra!

Címlapkép forrása: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
hentes húsbolt hús