Zsiday Viktor
Podcast

Zsiday: mint egy tömött diszkóban, a forinttal spekulálók is próbálnak az ajtóhoz közel állni

Forrás Dávid
Már meghallgatható a Portfolio Checklist március 15-i különkiadása. Továbbra is elképesztő hullámokat ver világszerte és itthon is a Silicon Valley Bank pénteki csődje, a kialakult helyzet pedig nagyon sok kérdést vet fel a globális gazdasági környezettel és a magyar makropályával kapcsolatban is. Ezért meghívtuk a műsorba Zsiday Viktort, a Citadella alap portfóliókezelőjét, hogy több témáról is kérdezzük, köztük arról, hogy kapunk-e most egy pénzügyi válságot a nyakunkba, vagy hogy az amerikai bankcsőd hírére miért szakadt be a forint még a régiós valutákhoz képest is. A gyorsan változó gazdasági környezet miatt fontos kiemelni, hogy a műsort március 14-én fél kettőkor rögzítettük.

Az adás már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

Zsiday Viktor a podcastben egyebek mellett a következőkről beszélt:

  • A SVB csődről elmondta: "monetáris politikai szempontból érkezett a probléma, másrészt meg az adott banknak a működési struktúrájából adódóan".
  • Több hasonló csődöt is láttunk már a múltban, ezekben közös, hogy egy adott intézmény olcsó, rövid lejáratú hitelből finanszíroz egy magasabb kamatozású, hosszabb lejáratú eszközt, s amikor ezeknek az eszközöknek az árfolyama hirtelen meginog valami miatt, akkor az olyan intézmények, melyek túl nagy kitettséget, túl nagy kockázatot vállaltak, azok csőd közelébe kerülhetnek.
  • A jelenlegi piaci környezetben nem vár pénzügyi válságot, egyfelől azért, mert az elmúlt években a szabályozók a prudensebb működés felé tolták a pénzintézeteket, másfelől pedig elegendő lehet a Fed hétvégi lépése, amely megnyugtathatja más bankok betéteseit.
  • "Gondolom, hogy egy pár hétnek el kell telnie, és ha egy pár hétig nincsen újabb ilyen "bankrun", akkor nem kell aggódnunk, de mondom, azzal, amit az amerikai jegybank csinált, én elég kicsi esélyét látom, és nem is látom nagy értelmét annak, hogy más bankokból el kellene kezdeniük a betéteseknek kivenniük a pénzt" – fogalmazott.
  • Mindemellett a Fed kamatemelési ciklusát megállíthatja az SVB és Signature Bank csődje. Ha ugyanis az amerikai jegybank további kamatemelésekkel a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyezteti, az "nem biztos, hogy jobb végkifejlet a gazdaság vagy az infláció számára, mintha most megállna. Tehát én korábban is azt gondoltam, hogy érdemesebb lenne megállniuk, és azt gondolom, hogy ezzel, ami most történt, ezzel szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy az óvatosság mindenképpen érdemes a kamatemelésekkel, és nem biztos, hogy ez az infláció-csökkentés kárára fog menni".
  • Azzal kapcsolatban, hogy minek köszönhető, hogy az SVB-csőd hírére a forint még a többi kelet-közép-európai valutához képest is beszakadt, elmondta: "elég egyértelmű az összes szereplő számára, akik ezekkel a közép-európai devizákkal kereskednek, hogy a legkockázatosabb ország Magyarország, és ezt ugye nem is nehéz kitalálni, hiszen itt 18% kamatot kell adnunk nekik, máshol meg mondjuk 6-7% kamatot kapnak, tehát nyilván azért kell nekünk ilyen sok kamatot adnunk, mert mi egy nagyon kockázatos ország vagyunk".
  • Hozzátette: Magyarországot jelenleg forró pénz finanszírozza, a forinttal spekulálók élvezik a havi szinten gyakorlatilag másfél százalékos kamatot, ugyanakkor, ha baj van, vagy csak felmerül a probléma lehetősége, akkor kiszállnak. Úgy fogalmazott: mint egy tömött diszkóban, próbálnak azért az ajtóhoz közel állni, és az első rossz jelre, amikor baj van, vagy azt lehet sejteni, hogy baj lehet, akkor gyorsan elmenekülnek, és azt mondják, hogy nem kell nekik ez a kamatkülönbözet.
  • Magyarországgal tehát az a baj, a forint azért sérülékeny, mert "az összes szereplő tudja, hogy a magyar gazdaságnak van egy jelentős sérülékenysége, és csak magas kamat mellett, és csak rövid időre, és csak napsütésben [...] hajlandóak finanszírozni a forintot. Hogyha egy kicsit rosszabb az idő, akkor nagyon gyorsan meg tudnak ijedni".
  • Ezen a helyzeten változtatna, ha a befektetők elhinnék, hogy Magyarország stabilan a nyugati blokk része akar maradni. Szerinte elsősorban nem is azért lenne fontos az EU-s megállapodás, hogy fizikailag bejöjjön a pénz az országba – bár nyilván az is nagyon fontos lenne –, de inkább azért, "hogy fönntartsuk azt a hitet, hogy Magyarország tartósan ennek a régiónak a része, mert akkor finanszíroznak minket működő tőkével továbbra is, mert finanszíroznak portfólió tőkével is, és nemcsak feltétlenül ezek a forró pénzek, hanem tartósan befektető befektetési alapok, nyugdíjpénztárak is ide mernek pénzeket rakni" – fogalmazott.
  • Hozzátette: meglátása szerint annak ellenére, hogy "minden hónapban elmondja a miniszterelnök vagy valamelyik minisztere, hogy »de hát mi az EU meg a NATO részei vagyunk«", történnek olyan intézkedések, melyek felvetnek kételyeket ezzel az elkötelezettséggel kapcsolatban, "és emiatt van kétség a befektetőkben, ezért is kell 18 százalék kamatot fizetnünk, és ezért is van az, hogy amikor a világon bármilyen zűrzavar van, akkor elsőnek a forintot ütik meg, mert ez a hit, ez nem elég erős Magyarországban".

További részletek a podcastben. A műsor meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is: 

KÖVESS MINKET

Címlapkép forrása: Mónus Márton / Portfolio

további epizódok
GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!