Előfizetői tartalom

Úgy megy át a lítium a parti szűrésű kutakon, mint "kés a vajon"

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a hazai vízbázis, a csap és ásványvizek lítiumtartalmáról volt szó, amely koncentráció várhatóan megnövekszik majd az akkumulátorgyárak elszaporodásával. Vendégünk volt Záray Gyula, az MTA doktora, az ELTE Kémia Intézetének professor emeritusa, az Eötvös Lóránt Kutatóhálózat Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai intézetének tudományos tanácsadója, aki kollégáival részletesen megvizsgálta a hazai vizek lítiumtartalmát. Tanulmányuk megjelent a Nature kiadó a Scientific Reports nevű kiadványában is. A második blokkban az európai gáztározók rekorder töltöttségéről volt szó, amely már a kitűzött határidő előtt elérte a 90 százalékot. Magyarország uniós összevetésben is jól áll. Erről Weinhardt Attilát, a Portfolio energia ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is: KÖVESS MINKET Címlapkép forrása: Shutterstock

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés