Prémium

A digitális iker az ipar munkaerőhiányára is gyógyír lehet (x)

PR cikk
Hazai startup szállítja a megoldást
3D elements_5

Az ipari digitalizáció és a folyamatos munkaerőhiány nagy megfejtése lehet a virtuális és kiterjesztett valóság (azaz VR/AR) technológia és a digitális ikerpár. Bár a háromdimenzió felhasználásában rejlő lehetőségek kutatása már több évtizede zajlik, még közel sem bontakozott ki a benne rejlő teljes potenciál. Egy magyar startup, a MaxWhere azonban már a következő ipari forradalmat emlegeti.

Autó műszerfal helyett is virtuális kijelző

Az ötvenes évek óta lehet tudni, hogy a háromdimenziós képek világa olyan pluszt fog hozzátenni az életünkhöz, ami megváltoztatja, felforgatja a mindennapokat. A MaxWhere egy maroknyi kutatócsapatból és lelkes szakemberekből álló stábja 2016-ban kezdett el virtuális valóság szoftverrendszerük építésével foglalkozni, amelyet 2020-ra olyan szintre fejlesztettek, hogy hazai ipari létesítmények digitális ikertestvéreinek felépítését is megvalósították. “A háromdimenziós technológiának nem feltétlenül virtuális valóság a végső kifutása, hanem az, amikor a valóságot a virtuális elemekkel összemossuk. Az is eljöhet hamarosan, hogy nem lesz szükség az autó műszerfalára, mert a AR szemüveggel látjuk majd az információkat utazás közben.” - mondta Dr. Galambos Péter, a MaxWhere társalapítója és technológiai vezetője, aki Dr. Baranyi Péterrel és Dr. Csapó Ádámmal együtt találta fel a MaxWhere-t.

Dr_Galambos_Peter _Hetenyi_Mark
Dr. Galambos Péter, a MaxWhere alapítója és technológiai vezetője, valamint Hetényi Márk, a MaxWhere Solutions vezérigazgatója

Digitális ikertestvér

A MaxWhere saját kutatása szerint közel 50 százalékkal javul az emlékezőképesség, ennek következtében a teljesítmény is azon szellemi munkát végzők körében, akik háromdimenziós térben dolgoznak. Az információbefogadás felgyorsításával megalapozottabb döntéseket, hatékonyabb gyártást, élvezetesebb oktatást eredményeznek a 3D virtuális valóságába áthelyezett projektek. Egy gyár esetében ez például azt jelenti, hogy virtuális valóságban felépítik az adott üzem pontos, digitális mását, amelyben könnyen áttekinthető és értelmezhető felületet kapnak az operátorok. Ezáltal a kevéssé erős absztrakciós készséggel rendelkező dolgozók is gyorsan, hatékonyan tudják kezelni a munkafolyamatokat. “Nehéz bizonyos régiókban megfelelő munkaerőt találni, ami gátja annak, hogy magas hozzáadott értékű ipar alakulhasson ki. A probléma egy része ugyanakkor áthidalható a virtuális tér segítségével felügyelt folyamatokkal.” – tette hozzá Dr. Galambos Péter.

Az ipar jövője: digitális információs központ, big data, mesterséges intelligencia

Egy vállalat beköltöztetése MaxWhere VR térbe jól belátható folyamatnak számít, hiszen az szinte bármilyen informatikai rendszerhez és adatforráshoz képes integrálódni. Ezt követően lehet vizuálisan az adatokat, munkafolyamatokat is megszervezni, amely összekapcsolható big data elemzéssel és mesterséges intelligencia módszerekkel is, így a MaxWhere digitális ikertestvér egyfajta információs központtá is válik. “Digitális transzformáció nélkül ide nem lehet eljutni. A szükséges beruházás megtérülése viszont kézzel fogható, hiszen a gyártás és logisztika világában bármely incidens sokba kerül, ami a virtuális térben könnyen, költséghatékonyan megelőzhető” - egészített ki Hetényi Márk, a MaxWhere Solutions vezérigazgatója.

(x)

Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
aram_energia
forint
zöld iroda ingatlan
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
a topdesk cég budapesti irodája