FONTOS Súlyos milliárdok tűnnek el a hazai lakáspiacról - Ez történik, ha kivárnak a vásárlók
 
Előfizetői tartalom

Amikor Nobel-díjasok milliárdokkal spekulálnak

András Bence
A most következő eset minden túlzás nélkül az egyik leginkább csodálatra méltó próbálkozás volt a befektetések történelmében. Több mint száz milliárd dollárt forgattak olyan pénzügyi zsenik közreműködésével, mint a Nobel-díjas Myron Scholes és Robert Merton, akik munkássága óriási befolyással bírt a pénzügyi világ fejlődésére. A Long-Term Capital Management nevű hedge fundban pénzügyi modellek arzenáljával vágtak neki az arbitrázsok learatásának és a piacok meghódításának. A kezdeti sikerek után az ázsiai és az orosz válság mégis rámutatott, hogy a kockázatkezelésük nem volt tökéletes, és hogy a túl nagy tőkeáttétel súlyos bajokhoz vezet. Ekkorra viszont már olyan nagyra híztak, hogy a Fednek kellett közbenjárnia, nehogy a csődjük magával rántsa az amerikai bankokat és a gazdaságot. Bár a partnerek dollármilliói elúsztak, a próbálkozásuk egy nagyon tanulságos esetet hagyott az utókor számára, amit az alábbiakban részletesen körbejárunk.

Pénzügyi zsenik és nagyon sok pénz. Amikor hatalmas veszteségekről, csődről és cégek kimentéséről hallunk, szinte azonnal a visszaélések vagy a túlzott kapzsiság jut az eszünkbe. Ezzel szemben, ha egyetemi professzorokról, akadémikusokról és Nobel-díjasokról van szó, akkor az ilyesmit el sem tudjuk képzelni. Így igazán meglepő lehet, ha bukott hedge fundok közelében találunk...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái