Előfizetői tartalom

Elmondjuk, hogy ki teremti a legtöbb pénzt Magyarországon

Új pénz a semmiből teremtődik, amikor például hitelt veszünk fel, és a semmivé lesz, amikor azt visszafizetjük. Ezért nem a "pénzügyi háttérhatalom", de még csak nem is a jegybankunk a felelős, hanem döntően az olyan kereskedelmi bankjaink, mint például az OTP vagy a K&H. Mindnyájan találkozunk ezzel a hétköznapi jelenséggel, mégis szinte teljesen hiányzik a köztudatból, hogy miként működik a pénzünk. Az alábbi írásban ezért sorra vesszük a pénzteremtéssel kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket, és szemléletesen bemutatjuk, hogyan születik a pénz.

Honnan jön a pénz?Minden egyes alkalommal, amikor kölcsönt veszel fel, a jövőbeli énedet rabolod ki - mondta egyszer egy bizonyos Nathan Morris nevű úriember. Mi ezt a mondását úgy javítanánk ki, hogy amikor kölcsönt veszel fel, valójában új pénz teremtődik. A modern világban ugyanis így működik a pénzrendszer. A jelenség persze összeesküvés-elméletek egész sorának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés