Előfizetői tartalom

Elmondjuk, hogy ki teremti a legtöbb pénzt Magyarországon

András Bence
Új pénz a semmiből teremtődik, amikor például hitelt veszünk fel, és a semmivé lesz, amikor azt visszafizetjük. Ezért nem a "pénzügyi háttérhatalom", de még csak nem is a jegybankunk a felelős, hanem döntően az olyan kereskedelmi bankjaink, mint például az OTP vagy a K&H. Mindnyájan találkozunk ezzel a hétköznapi jelenséggel, mégis szinte teljesen hiányzik a köztudatból, hogy miként működik a pénzünk. Az alábbi írásban ezért sorra vesszük a pénzteremtéssel kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket, és szemléletesen bemutatjuk, hogyan születik a pénz.

Honnan jön a pénz?Minden egyes alkalommal, amikor kölcsönt veszel fel, a jövőbeli énedet rabolod ki - mondta egyszer egy bizonyos Nathan Morris nevű úriember. Mi ezt a mondását úgy javítanánk ki, hogy amikor kölcsönt veszel fel, valójában új pénz teremtődik. A modern világban ugyanis így működik a pénzrendszer. A jelenség persze összeesküvés-elméletek egész sorának...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái