Előfizetői tartalom

Azt hiszed, hogy durva a kamatok csökkenése? Pedig 500 éve ez megy

Elég volt a rövidlátásból - gondolhatta Paul Schmelzing, a Bank of England vendégkutatója, és 700 évnyi adatot rántott elő. Ez alapján szerinte nincs semmi különös az elmúlt évek csökkenő kamatkörnyezetében, mert az szerinte egy öt évszázados trendbe illeszkedik bele. Azt is mondja, hogy összesen kilenc olyan időszak volt az 1300-as évektől kezdve, amikor a reálkamatok súlyosan lecsökkentek. Ezeket az átmeneti időket pedig mindig gyors és jelentős felpattanás követte, ezért ne lepődjünk meg, ha most is így lesz.

Mit mond nekünk 700 év?Amikor a kamatokról van szó, a leggyakrabban azt hallhatjuk, hogy rendkívüli a mai helyzet. Nulla körül járnak a kamatok, sőt vannak olyan kötvényhozamok, amik még a negatív tartományt is megjárták. Az elmúlt évtizedet nézve bizonyára nagy változásnak tűnhet mindez, de mi van akkor, ha az elmúlt 700 évet vizsgáljuk?Portfolio ProfNos, egy bizonyos Paul...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés