A magyarok borzalmasan sokat isznak - Mutatjuk a rangsort
Prof

A magyarok borzalmasan sokat isznak - Mutatjuk a rangsort

Nagyon sokat isznak a magyarok, különösen a férfiak. Több mint havi egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb honfitársunkra, amivel a világrangsorban a nyolcadik helyen állunk a WHO szerint. A minket éppen megelőző, főként kelet-európai, országok egyébként pusztán a világ lakosságának a 3 százalékát teszik ki, vagyis bárhogyan is nézzük, nagyon elöl vagyunk italozásban. Az alábbiakban a WHO legutóbbi globális kutatása alapján tekintjük át a magyarok alkoholhoz való viszonyát.

Inni azt tudunk

Kelet-Európa abszolút a csúcson van alkoholizálásban, ugyanis itt szinte mindenki a világrangsor legfelső szegletében találja magát. Ebben pedig sajnos Magyarország is teljesen a keleti mintát követi, és igen előkelő, nyolcadik hellyel bír. Ráadásul az oroszokat és ukránokat leszámítva szinte kizárólag kisméretű országok vannak ezen a toplistán, és többségük nem is előz meg minket annyira.

Ők vannak előttünk a WHO legutóbbi (2014-es) globális felmérése szerint:
  • Fehéroroszország
  • Moldova
  • Litvánia
  • Oroszország
  • Románia
  • Ukrajna
  • Andorra

Ha kiszámoljuk, hogy ez a toplista a világ lakosságának hány százalékát teszi ki, akkor arra jutunk, hogy a magyarok a legfelső 3 százalékban vannak az italfogyasztást tekintve. Noha ez az átfogó felmérés nem a legfrissebb, érdemi előrelépést a kevesebb országra kiterjedő kutatások sem mutattak még ki.

Annyit azért hozzá kell tenni, hogy az elmúlt két évtizedben csökkenő tendencia látszik a magyarok alkoholfogyasztásában, de még így is megelőzzük a szlovákokat és a cseheket a magunk több mint évi 13 liternyi tiszta szeszével. Ha valaki ránéz az alkoholfogyasztás világtérképére, akkor igen szembetűnően láthatja ezt az említett kelet-európai jellegzetességet:

A magyarok borzalmasan sokat isznak - Mutatjuk a rangsort
Forrás: WHO
Az alkoholfogyasztás nemzetközi mérése egyébként nem annyira egyszerű, mint gondolnánk, ezért a különböző szervezetek értékei és rangsorai sokszor eltérnek. Ennek az áll a hátterében, hogy nem mindenki veszi hozzá a számokhoz a nem hivatalos fogyasztásról szóló becsléseket, illetve kissé más alkoholtartalmat titulálnak a söröknek meg a boroknak. A siralmas kelet-európai összképen ugyanakkor semmi nem változtat.

A férfiakkal van a baj

A magyarok előkelő helyezését döntően a férfiak vívták ki, ők ugyanis átlagosan több mint kétszer annyit isznak, mint a nők. A WHO szerint közel két liter tiszta alkoholt gurítanak le havonta, míg a nők kevesebb mint egyet. Sőt, az igazán kemény ivászat rájuk négyszer jellemzőbb, és pusztán harmadannyian vannak köztük olyanok, akik nem nyúlnak alkoholhoz.

Bár a férfiak a nagyobb tömegüknél fogva jobban bírják az alkoholt, ez a mennyiségű ital már egyértelműen legyőzi őket is a statisztikák szerint. A WHO úgy találta, hogy a férfiak 31 százaléka küzd alkoholproblémákkal, szemben a nők 6 százalékával. Így aztán nem túl meglepő, hogy májzsugorodás miatt több mint háromszor annyian halnak meg férfiak, mint nők.

Nemrég írtunk róla, hogy a szintén kiemelkedő alkholofogyasztással bíró skótok mára megelégelték a helyezésüket és úgy döntöttek, hogy minimumárat szabnak ki az italok alkoholtartalmára 2018 májusától. Így aztán a náluk tipikusan olcsó, erős italok jelentősen megdrágultak, ami a reményeik szerint sokakat kijózanít. Ha sikerrel járnak, az például szolgálhat a magyarok számára is.

Ez itt a Portfolio Prof A Portfolio Prof rovatában a napi hírek helyett a tudományos ismeretterjesztésre helyezzük a hangsúlyt. Magyarázó cikkekkel és érdekes történetekkel jövünk, amikkel bemutatjuk a szerintünk leginkább fontos gazdasági, pénzügyi és társadalmi jelenségeket. Ha szereted a tudományt és a közgázt, akkor tarts velünk és küldj egy támogató lájkot a Facebookon.

GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-108223163