Előfizetői tartalom

Ők ezért látták előre a választási eredményt

A választások kimenetele, ha nem is tökéletes pontossággal, de előrejelezhető. Ugyanakkor csúfos lebőgések sora kellett ahhoz, hogy megtaláljuk a dolog tudományos módszerét. A máig előforduló hibákért már nem a statisztikai megközelítés okolható, mint a 20. század első felében, hanem sokkal inkább az emberi válaszadás furcsa természete. Előfordul ugyanis, hogy a megkérdezettek nem azt mondják, amit igazán gondolnak, vagy még inkább nem is mondanak semmit. Megtagadják a válaszadást, ami torz eredményhez vezet, ha a véleményük érdemben különbözik a válaszolókétól. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan nőtte ki magát tudománnyá a választások előrejelzése, és hogy mik azok a problémák, amik máig fejfájást okoznak a véleményünkre kíváncsi kutatóknak.

A lebőgésekből tanul az emberMár ötszáz évvel ezelőtt is nagyon kíváncsiak voltak az emberek a választásokra, így aztán például sokan elkezdték megtippelni a pápaválasztások eredményeit. A dolog persze itt nem ért véget, és a választási előrejelzések hosszú átalakuláson mentek keresztül, mire eljutottak odáig, hogy már statisztikai módszerekkel, illetve egyre bonyolultabb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés