Előfizetői tartalom

Bebizonyították, hogy mindig is a politika tette tönkre a pénzünket

András Bence
Arról mindenki hallott már, hogy a történelem során mennyire sokféle pénz értéktelenedett el, vagy éppen ment teljesen tönkre. Azt viszont kevesen értik, hogy ennek pontosan mi is volt az oka. Egy friss kutatás 600 évnyi adatot gyűjtött össze, hogy megválaszolja ezt a kérdést. Úgy találták, hogy a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem az olyan újítások vezettek a pénzek elértéktelenedéséhez, mint például a fedezet nélküli fiat pénzrendszer bevezetése. Sokkal inkább a politika tehet az egészről. Hatalmasak az országok közötti különbségek, és ott ahol kevésbé volt kordában tartva a hatalom, jóval gyorsabban értéktelenedett el az emberek pénze.

Portfolio ProfTönkretett pénzek történeteA magyaroknak különleges kapcsolata van a tönkrement pénzekkel, ugyanis 1946 júniusában olyan rekordot állítottunk hiperinflációból, amilyet még soha nem látott a világ. A pénzek romlása, legyen szó a nemzetközi piacon való leértékelődésükről, vagy belső piacon a vásárlóerejük elvesztéséről (infláció), mindig nagy traumát...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái