Előfizetői tartalom

Felháborítóan sok pénztől esünk el, mégis feladtuk a multik megadóztatását

Elképesztő mértékű számviteli trükközést csinálnak a nemzetközi nagyvállalatok: 2015-ben például a külhoni profitjuk közel 40 százalékát menekítették át adóparadicsomokba. Ez pedig óriási bukta a nemzetállamoknak, akik közül a legnagyobb vesztesek között találjuk az EU-t - derült ki egy friss, új adatokon alapuló kutatásból. Ha a multik befizetnék rendesen az adót, akkor 20 százalékkal több társasági adóbevételhez jutnának az uniós országok. A dolog ugyanakkor annyira reménytelen, hogy az országok inkább csökkenteni kezdték a társasági adókulcsaikat, de mindez persze az adóparadicsomoknak mit sem árt. Nulla százalékos adókulccsal ugyanis nem lehet versenyezni.

SzélmalomharcAmikor a nemzetközi nagyvállalatokról és az adózásukról hallunk, akkor általában két dolog juthat az eszünkbe. Egyrészt, hogy az államok miként versenyeznek minél alacsonyabb adókulcsokkalal a megnyerésük végett. Másrészt pedig, hogy milyen sokszor derül ki, hogy óriási profitmennyiséget csatornáznak ki a multik különféle adóparadicsomokba. Egyszóval kissé...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés