Előfizetői tartalom

Ki kellett volna menteni a kapzsi bankárokat, hogy ne égjen le a világ

András Bence
Bankcsőd, pánik és tűzoltás dollárbilliókkal - többek között erről szólt 10 évvel ezelőtt a globális pénzügyi válság legforróbb időszaka, amikor a Lehman Brothers becsődölt. Ez a történet sokkal többről szól, mint kapzsi bankárokról, akik tönkrevágták a világgazdaságot. Sőt, ez a közvélekedés valójában téves. Ma már tudjuk, hogy a pénzügyi válság egy soktényezős, bonyolult folyamat eredménye volt, amelyben éppúgy előkerülnek az alacsony kamatok, mint a rossz szabályozás és az általános nyereségvágy. Az alábbiakban közérthetően elmeséljük, mi is történt pontosan az évszázadunk legsúlyosabb gazdasági felfordulásában.

80 éve nem láttunk ehhez hasonlótTíz évvel ezelőtt szeptember 15-én, egy hétfői napon csődöt jelentett az egyik böhöm nagy amerikai bank: a Lehman Brothers. Ezzel pedig egyenesen elszabadult a pokol, és 80 éve nem látott recesszió köszöntött a világra. A hatóságok hagyták, hogy csődbe menjen egy felelőtlen pénzintézet, de ezzel talán az évszázad legnagyobb baklövését...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái