Előfizetői tartalom

Ki kellett volna menteni a kapzsi bankárokat, hogy ne égjen le a világ

Bankcsőd, pánik és tűzoltás dollárbilliókkal - többek között erről szólt 10 évvel ezelőtt a globális pénzügyi válság legforróbb időszaka, amikor a Lehman Brothers becsődölt. Ez a történet sokkal többről szól, mint kapzsi bankárokról, akik tönkrevágták a világgazdaságot. Sőt, ez a közvélekedés valójában téves. Ma már tudjuk, hogy a pénzügyi válság egy soktényezős, bonyolult folyamat eredménye volt, amelyben éppúgy előkerülnek az alacsony kamatok, mint a rossz szabályozás és az általános nyereségvágy. Az alábbiakban közérthetően elmeséljük, mi is történt pontosan az évszázadunk legsúlyosabb gazdasági felfordulásában.

80 éve nem láttunk ehhez hasonlótTíz évvel ezelőtt szeptember 15-én, egy hétfői napon csődöt jelentett az egyik böhöm nagy amerikai bank: a Lehman Brothers. Ezzel pedig egyenesen elszabadult a pokol, és 80 éve nem látott recesszió köszöntött a világra. A hatóságok hagyták, hogy csődbe menjen egy felelőtlen pénzintézet, de ezzel talán az évszázad legnagyobb baklövését...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés