Előfizetői tartalom

Így láthatod, ha mindjárt szakad az eurózóna

Eddig még egy ország sem vált ki az eurózónából, de az ördög nem alszik: most éppen az olaszoknál áll a bál, és nehéz okosat mondani a jövővel kapcsolatban. Ezért is nagyon jó, hogy van egy indikátor, ami megmutatja, ha közeleg a baj. A trükk a következő: vannak olyan kötvények, amik csak abban különböznek egymástól, hogy az egyikük érintett lenne az eurószakadásban, a másik pedig nem. A hozamaik különbsége így azt a kockázatot tükrözi, hogy milyen valószínűséggel szakadhat szét az eurózóna, és ez mekkora árfolyamváltozást idézne elő mondjuk Olaszországban (gyengülés) vagy éppen Németországban (erősödés). Érdemes lehet rajta tartani a szemünket. Mario Draghi biztosan így tesz.

Már megint aggódni kell?Időről időre felmerül, hogy az eurózóna akár szét is szakadhat. Például azért, mert az új olasz kormány úgy dönt, hogy kivezeti belőle az országát. Ehhez hasonló ötletek és spekulációk nem egyszer merültek már fel, ami komoly aggodalmat is szült a piacokon. Nem véletlenül, ugyanis igencsak nehéz belátni, hogy pontosan mi is lenne egy ilyen lépésnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés