Előfizetői tartalom

Ez a vírus több ember halálát okozta, mint a világháborúk együttvéve

Száz évvel ezelőtt, az első világháború utolsó évében egy különösen erős influenza ütötte fel a fejét a Földön, amiről ideje felfrissíteni mindenki emlékezetét. A legújabb becslések szerint 50 millió ember halálát okozhatta az 1918-ban kitört járvány, de nem kizárt, hogy még a 100 milliót is elérte az áldozatok száma. Ezzel pedig a világháborúkat is megelőzve, a 20. század legsúlyosabb emberi katasztrófáját jelenthette ez a betegség: a spanyolnátha. Hogy lehetséges, hogy egy influenzavírus, aminek a fajtáival szinte minden télen találkozunk, egykor ilyen veszélyes volt? Az alábbi cikkben ezt a sötét történelmi esetet tekintjük át röviden.

Közeleg a télAz ajtónkon kopogtat a tél, és ezzel együtt a hideg időszak egyik legkellemetlenebb velejárója is: az influenza. Ez az egyik leggyakoribb, nagy tömegeket érintő és rendkívül gyorsan terjedő vírusos légúti betegség, amivel szinte mindenki találkozott már. Magyarországon tipikusan késő-ősszel, télen, illetve kora-tavasszal alakulnak ki influenzajárványok, a leggyakoribb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái