Ha ezt nem csinálják, akkor most Brexit sem lenne
Prof

Ha ezt nem csinálják, akkor most Brexit sem lenne

Sokkal mélyebbre nyúlnak a Brexit gyökerei, mint eddig gondoltuk: egy friss elemzés szerint a 10 évvel ezelőtti bankválságra adott elfuserált reakció tehet mindenről. A megszorítások túl nagy mértékben csapódtak le a szegényebb rétegeken, akik emiatt fogékonnyá váltak az UKIP EU-ellenes üzeneteire. Ezen emberek pedig nagy arányban szavaztak a kilépésre, és valójában emiatt sodródhatott a szakadék szélére a brit politika.
Az Egyesült Királyság modern történetének talán legsúlyosabb politikai baklövése lehet a Brexit. Egy döntés, ami a gazdaságuknak már azelőtt súlyosan ártani kezdett, hogy ténylegesen bekövetkezett volna az eredménye, az EU elhagyása. Nem meglepő, hogy sokan felteszik a kérdést: ki a felelős mindezért? David Cameron, aki előállt a népszavazás ötletével? Az UKIP és a Leave kampány? Vagy esetleg valami teljesen más?

Egy friss elemzés szerint nem más, mint a 2007 és 2009 közötti bankválság, illetve a nagy recessziót követő megszorítások tehetőek mindezért felelőssé.

Az indoklás szerint a Brexithez egy nagyon összetett okozati lánc vezetett, ami onnan indul, hogy a rossz szabályozás miatt súlyos visszaesést idézett elő a pénzügyi válság. A becslések szerint ez a 10 évvel ezelőtti incidens nagyjából 3,8-7,5 százalékkal csökkentette a britek potenciális kibocsátását. Az emiatt szükségessé váló fiskális alkalmazkodást pedig szinte kizárólag megszorításokkal érték el.

A politika úgy döntött, hogy súlyosan visszavágja az állami kiadásokat, számítások szerint az alkalmazkodás 89 százalékban ebből állt. Ráadásul ezek a költségvetési vágások nagyon nagy részben olyan térségeken csapódtak le, amik már eleve hátrányos helyzetűnek számítottak az országban. Elemzések szerint az UKIP pontosan ilyen területeken tudott igazán megerősödni 2010-et követően, és ez a politikai helyzet kényszerítette bele a konzervatívokat, hogy népszavazást ígérjenek az EU-tagságról.

Egy vonatkozó tanulmány (Fetzer, 2018) rámutatott, hogy az UKIP növekvő támogatottsága szoros kapcsolatban állt a gyengélkedő térségekben végbement megszorításokkal. Vagyis a szegény emberek az elapadó támogatások következtében egyre dühösebbek lettek és ezt az UKIP tökéletesen ki tudta használni.

Mivel az UKIP politikai ereje és a kilépésre szavazók aránya nagyon szorosan összefügg, ezért teljesen logikus a kettő összekapcsolása. Ha a megszorítások miatt az UKIP nem erősödik ennyire meg, akkor a népszavazáson feltehetően nem nyert volna az elszakadáspárti kampány.

Hogy mi a tanulság? Talán az, hogy a fiskális megszorításokat sokkal alaposabban át kell gondolni, mert olyan tovagyűrűző hatásokkal bírhatnak, amibe aztán beleremeg az egész ország. Nem kellett volna ennyire egyoldalúan a kiadások visszavágására fókuszálni, hanem például az adóemelések sokkal nagyobb hangsúlyt kaphattak volna.

Ezen felül pedig érdemes lett volna odafigyelni rá, hogy a hátrányos helyzetű térségeket milyen hatások érik. Nem túl meglepő ugyanis, hogy a társadalom szegényebb fele valakire megharagszik, amikor azt látja, hogy egyre nehezebben megy a sora. Ebben a történetben pedig az EU kipécézése könnyen adta magát, az emberek hajlamosak voltak elhinni, hogy önállóan jobban menne a szigetországnak.
Mindez pedig tudjuk, hova vezetett. Pontosabban azt tudjuk, hogy még felmérni is nehéz, mekkora baj lehet ebből.

Portfolio Prof Szereted a tudományt és a közgázt? Akkor ez a rovat pont neked való. Érdekesebbnél érdekesebb dolgokat osztunk meg a Facebookon. Ide kattintva tudsz követni minket!

brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
szep-park-20190906