A piac teljesen biztos benne, hogy már dübörög a klímaváltozás
Prof

A piac teljesen biztos benne, hogy már dübörög a klímaváltozás

Úgy tűnik, hogy amennyiben pénzbeli tétje van a dolognak, akkor hirtelen mindenki hinni kezd a klímaváltozásban. Egy friss kutatás ugyanis bebizonyította, hogy a piaci szereplők szinte mind hallgatnak a NASA-ra, és a neves amerikai ügynökség előrejelzései alapján alakítják ki az időjárásra vonatkozó határidős jegyzéseiket a tőzsdén. A piac tehát már hisz a klímaváltozásban és hallgat a tudósokra. Jó kérdés, hogy a szélesebb publikum vajon mikor eszmél majd erre rá.

Égető kérdés

Az akadémiai világban széleskörű és erős konszenzus van arról, hogy a Föld klímája változóban van. Melegszik, mégpedig jól érzékelhetően, amely mindnyájunk életére kihatással lehet. Ehhez a felmelegedéshez pedig nagyban hozzájárul az emberi tevékenység is, nem pusztán egy természetes felmelegedési ciklusról van szó, ahogy azt egyesek állítják.A jelenség természettudományos kérdései mellett éppolyan érdekesek a dolog társadalomtudományos vonatkozásai is. Főként az, hogy a közvélemény miként viszonyul ehhez a mondhatni égető problémához, illetve hogy maga a politika erre miként reagál.

Az elmúlt évek arról szóltak, hogy az egyre egyértelműbb tudományos bizonyítékok ellenére, sokan még mindig nem hisznek az ember okozta felmelegedésben. Az Egyesült Államokban a Pew Research néhány évvel ezelőtti felmérése szerint kevesebb mint a lakosság fele (48%) fogadta csak el a tudomány álláspontját.

A helyzeten nem segítettek Donald Trump, amerikai elnök vonatkozó kijelentései sem, amelyekben érthetetlen módon szembement a tudománnyal. Sőt, olyan nevetséges dolgokat is állított, hogy az egészet a kínaiak találták ki, hogy tönkretegyék az USA-t. Nagyon fontos kérdés tehát, hogy a klímaváltozásról alkotott társadalmi vélemény milyen irányba halad majd az elkövetkező években, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja a politika hozzáállását is. Az Egyesült Államok szerepe mindebben pedig meghatározó lesz.

A piac hisz benne

Nemrég megjelent egy érdekes kutatás, amely azt vizsgálta, hogy a piacokon miként alakult a globális felmelegedéssel kapcsolatos vélemény az elmúlt évek során. A dolog súlya jelentős, hiszen a piacon jelenlévő intézményi szereplők igen nagy és erős csoportot alkotnak a társadalmon belül. Ráadásul az úgynevezett "piaci vélemény" sokszor hivatkozási pontként is szolgál a közéleti vitákban, elvégre, az egy olyan jelentős szakértői álláspontot tükröz, amely mögött súlyos pénzek vannak.

A piac véleménye azért mérhető ebben a kérdésben is, mert a Chicagói tőzsdén immár lehet arra vonatkozó kereskedési ötleteket megjátszani, hogy az átlagnál melegebb vagy hidegebb időjárás lesz-e a jövőben. Az ilyen határidős szerződésekkel pedig sokan komoly téteket tesznek meg azzal kapcsolatban, hogy miként alakul majd az időjárás, vagyis hogy mekkora felmelegedés várható az elkövetkező időszakban.

A piaci véleménye ezen a téren pedig nagyon szorosan egybevág a NASA klímakutatói által publikált eredményekkel. Az összefüggést feltáró kutatás szerint a kettő szinte alig tér el néhány évben egymástól, vagyis a kapcsolat rendkívül szoros. Ez pedig egyenesen arra utal, hogy a piaci szereplők feltehetőleg a NASA klímamodelljét használják, és az alapján alakítják ki a határidős pozícióikat.

Mindebből azt a tanulságot szűrhetjük le, hogy amennyiben pénzről van szó, már szinte senki sem mer a tudományos véleménnyel szembemenni. Megjegyezendő egyébként, hogy valójában a klímamodellekből származó előrejelzések sem tökéletesen pontosak, de a piacon kereskedő emberek még így is túlnyomó többségben amellett teszik le a voksukat, hiszen ki más tudná jobban, hogy miként melegszik a Föld, mint az azt kutató tudósok.

Az igazán fontos társadalmi kérdés innentől kezdve az, hogy vajon a piaci szereplőkön túl, az általános közvéleményt hogyan lehetne jobb belátásra bírni. Ha ők nem is kockáztatják közvetlenül a pénzüket, valójában ugyanúgy az elszenvedői lehetnek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak. Ráadásul az általános közvélemény megváltozása érheti csak el, hogy a politika végre a helyén kezelje ezt a súlyos civilizációs kihívást.

Portfolio Prof Szereted a tudományt és a közgázt? Akkor ez a rovat pont neked való. Érdekesebbnél érdekesebb dolgokat osztunk meg a Facebookon. Ide kattintva tudsz követni minket!

GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-108223163