Tömegek háborodtak fel, de most újra kimondták: az abortusz szorította vissza a bűnözést
Prof

Tömegek háborodtak fel, de most újra kimondták: az abortusz szorította vissza a bűnözést

A nem kívánt terhességből származó gyermekek jóval nagyobb eséllyel válnak bűnözővé és gyilkossá, mint mások. Ebből kiindulva pedig az abortusz legalizálása jelentősen hozzájárulhatott a bűncselekmények visszaszorulásához - állítják neves amerikai közgazdászok, akik mindezt empirikusan vizsgálták több évtizednyi amerikai adaton. Az abortuszt az egyes államok különböző időpontokban engedélyezték, aminek a késleltetett hatása pontosan úgy jelent meg a bűnözési statisztikákban, ahogy azt megjósolták. Ez a kutatók szerint nem lehet véletlen egybeesés, hanem okozati összefüggésről van szó. Friss tanulmányuk a korábbi, hatalmas port kavart és erősen támadott kutatásukat erősíti meg, amely ugyanezt állította. Most ráadásul még a korábbinál is nagyobb hatás jött ki: 1997 és 2014 között durván 20 százalékkal esett vissza a bűnözés csak az abortuszok következtében.

Élet kontra szabad döntés

Az abortuszellenesség újra erősödni látszik a világban: az Egyesült Államok több államában is jelentősen szigorították a vonatkozó törvényeket, főként keresztény konzervatív nyomásra. Ez a téma mindig is megosztó volt, de a társadalmi párbeszéd főként ideológiai síkon mozgott, ami sokszor parttalan vitákat szült. Az emberi élet kezdetének a kérdése, illetve a nők saját testükről való döntési szabadsága talán a két meghatározó gócpont ezen a téren.Az amerikai közéletben pro-life tábornak - szabadon fordítva: életpártinak - hívják azokat, akik szerint a nőknek nincs joguk az életről dönteni, ezért sosem szabadna az abortuszt választaniuk. E tábor mérsékeltebbjei annyit azért ki szoktak kötni, hogy amennyiben egy anya élete forog kockán, vagy netán erőszak folytán esett teherbe, akkor mégiscsak választhassa az abortuszt. Velük szemben a pro-choice táborban - a szabaddöntés-pártiak - úgy gondolják, hogy a nők alapvető emberi joga eldönteni, hogy mikor és milyen körülmények között akarnak szülni.

Az Egyesült Államokban ez a diskurzus jóval forróbb, mint nálunk, Magyarországon, noha a téma azért itt is erősen megosztó. Amerikában a vitázó felek már egészen odáig jutottak, hogy a megtermékenyítés pontos körülményeit elemezzék, azon hadakozva, mikortól is tekinthető embernek valaki egy anya méhében. Nehéz egy téma, annyi biztos, de a közgazdászok természetesen ebbe is beleütötték az orrukat. No, persze nem az ideológiai vitába szálltak bele, hanem a jelenség társadalmi hatásait elemezték. Mint ugyanis kiderült: igen súlyos következménye lehet annak, hogy miként állunk az abortuszhoz.

Egy természetes kísérlet

John Donohue és Steven Levitt kutatók a 2000-es évek elején azzal álltak elő, hogy az abortusz 70-es évekbeli legalizálása jelentősen hozzájárulhatott a bűnözés visszaszorításához az USA-ban. A szerzőpáros abból indult ki, hogy a nem tervezett gyermekek sokkal nagyobb eséllyel csúsznak le az életük során és válnak bűnözőkké, mint mások. Ezen megállapítás mögött több évtizednyi társadalomtudományos kutatás áll, és ebből természetes módon következik az abortusszal kapcsolatos tudományos kérdés is.

A hipotézisük úgy szólt, hogy a terhességmegszakítás engedélyezése lecsökkentheti a nem tervezett gyermekek számát, ami pedig végső soron a bűnözés visszaszorításához vezethet. Hogy ez tényleg így van-e, azt természetesen empirikusan is igazolni kellett, és ehhez a 70-es években fokozatosan - de államonként némi eltéréssel - legalizált abortusz tulajdonképpen egy természetes kísérletet nyújtott.

A kutatók megfigyelhették, hogy az abortusz miatt átalakuló kohorszok felnövésével, miként változik meg a bűnözési ráta. Amennyiben az egyes államokban a legalizálás időbeli eltérésével arányosan csökkenne később a bűnözés, az bizony nagyon erősen arra utalna, hogy az abortusz áll az egész háttérben. Márpedig Donohue és Levitt pontosan erre jutott az elemzése során.
Végső következtetésük szerint az erőszakos bűncselekmények száma 15-25 százalékkal esett vissza 1997-re az abortusz korábbi legalizálása következtében. Ez a hatás óriási. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy szinte minden másnál hatásosabb módszer a bűnözés visszaszorítására az abortusz.
Természetesen hatalmas felháborodást váltott ki a tanulmányuk, a keresztény értelmiség teljesen kiátkozta őket, sőt, még tudósok egész sora is annak látott neki, hogy hibát találjon az elemzésükben. Kutatók egy csoportja talált is egy szerintük súlyos programozási hibát, ami már elég érvet is jelentett sokak számára, hogy megkérdőjelezzék az eredményeket. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy nem kellett volna.

Márpedig de

Közel húsz évvel azon elemzés publikálása után, a szerzőpáros újra elővette a témát. Ez az eltelt két évtized pedig temérdek új adatmennyiséggel szolgált, plusz az abortuszok késleltetett hatása ilyen hosszú időtávon már sokkal jobban érvényesülhetett is. Az új megfigyelésekből az derült ki, hogy az abortusz bűnözéscsökkentő hatása valójában még nagyobb is annál, mint azt korábban becsülték.

Számításaik szerint a bűnözés 20 százalékkal esett vissza 1997 és 2014 között, pusztán annak köszönhetően, hogy legálissá vált a terhességmegszakítás. A teljes időszakon a kumulált abortusz-hatás pedig durván 45 százalékra jött ki, amely egy óriási szám. Igazából ez azt jelenti, hogy a bűnözés drámai visszaesése az elmúlt évtizedek során - 50-55 százalék a csúcshoz képest - döntően annak köszönhető, hogy megengedték az anyáknak a nem kívánt terhességük megszakítását.Tömegek háborodtak fel, de most újra kimondták: az abortusz szorította vissza a bűnözést
Az erőszakos bűncselekmények alakulása a magas (piros vonal) és alacsony (kék vonal) abortuszszámmal bíró államokban. Az ábrán azt látjuk, hogy a 90-es évekig növekvő bűncselekményszám azokban az államokban esett igazán drámaian vissza, ahol sok abortuszt végeztek. Forrás: Donohue & Levitt, 2019
A szerzőpáros a körülmények alapos vizsgálata és az egyéb tényezők kiszűrése után arra jutott, hogy az abortuszlegalizálás természetes kísérlete egy okozati összefüggést tárt fel. Szerintük egyértelműen az abortusznak köszönhető a bűnözés visszaesése. Nem lehet véletlen, hogy pont az abortuszszám felfutásával arányosan csökkenjen később a bűncselekmények száma.

Ez egy nagyon elgondolkodtató eredmény, amely nem mellesleg a korábbi publikációjukat ért támadásokat is visszaveri. Megjegyzendő még, hogy a szakirodalom áttekintésével találhatunk olyan más kutatásokat is, amelyek szintén ugyanarra jutottak, mint Donohue és Levitt. Természetesen az az eredmény, hogy az abortusz engedélyezése visszaszorítja a rablások és gyilkosságok számát, még nem oldja fel a kérdés ideológiai problémáját. Ez utóbbi ugyanakkor már nem a közgazdászok dolga.

A teljes írás a National Bureau of Economic Research-ön jelent meg idén májusban és szabadon hozzáférhető. A keresztény konzervatívok felháborodása most is garantált, a kérdés már csak az, hogy ezúttal is képesek lesznek-e szakmai alapon belekötni a tanulmányba.

Portfolio Prof Tudomány, technológia, és társadalom - minden, ami a modern műveltséghez kell. Hozzászólnál a témához? Legyél a közösségünk része és kövesd a Portfolio Prof Facebook oldalát!

Címlapkép: Shutterstock
Frankfurt Stock Exchange
Gyopáros Alpár, Csorna és térsége fideszes országgyûlési képviselõje, a modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos beszédet mond a premontrei apátság idõsotthonának alapkõletételi ünnepségén 2019. augusztus 16-án.
shutterstock_1277173258
Greenpeace activists board a BP oil rig (photo by Kristian Buus/In Pictures via Getty Images Images)
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
szep-park-20190906