Előfizetői tartalom

Pont az olajszállítás ütőere, a világ legfontosabb tengerszorosa kerülhet össztűz alá

Egy apró tengerszoros felel a világ teljes olajexportjának az ötödéért, a tengeri szállítmányoknak pedig a harmadáért. Ez közel egymillió hordót jelent óránként, amivel a világ legfontosabb olajgócpontjának tekinthető. A Hormuzi-szorosról van szó, amely éppen Irán déli partjainál húzódik, ahol a vezetés forrong az amerikai szankciók miatt. Nemrég kigyulladt két hajó, és lelőttek egy felderítő drónt is. Ha Irán blokkolná a szorost, azzal veszélybe kerülhetne a világ energiabiztonsága, és nem mellesleg durván elszállna az olajár is.

Portfolio ProfA Hormuzi-szoros egy igencsak szűk, alig 40 kilóméteres tengerszoros, amely 60 kilométer hosszan nyúlik el Irán déli partjainál. Politikai, gazdasági és katonai jelentősége viszont óriási. Olyannyira, hogy az amerikai Energetikai Információs Hivatal (EIA) egyenesen a világ legfontosabb szorosának tartja, méghozzá okkal. Itt érintkezik ugyanis a Perzsa-öböl az Ománi-öböllel...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái