Előfizetői tartalom

Ez történik, ha betiltják a készpénzt

Mennyiben változtatná meg a viselkedésünket, ha hirtelen nem használhatnánk többé a tárcánkban lévő készpénzt? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a közgazdászokat, de mindeddig csak nagyon szórványos válaszaink voltak rá. Indiában viszont három évvel ezelőtt hirtelen kivonták a forgalomból a két legnagyobb bankjegyet a feketézés megfékezése végett, ezzel egy természetes kísérletet idézve elő a készpénzmentesítéshez. Egy frissen megjelent kutatás szerint ez a lépés érezhetően visszavetette a gazdasági aktivitást, ami pedig arra utal, hogy a készpénz jelenléte a gazdaságban talán mégsem teljesen semleges.

Készpénzzel vagy nélküle? A készpénznek különleges szerepe van a gazdasági életben, de hogy pontosan mennyire nőttünk vele össze az egy máig nyitott kérdés. A makroelemzőket és a gazdaságpolitikusokat több szempontból is foglalkoztatja a készpénz, pontosabban az, hogy meg lehetne-e tőle szabadulni. Az elmélet röviden úgy szól, hogy a készpénzmentes gazdaság fehérebb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái