szep-park-20190906
Prof

Itt egy nagyon nyomós érv arra, hogy rendszeresen kijárj a természetbe

Ha kimegyünk egy szép zöld parkba, azzal nemcsak az egészségünknek teszünk jót, hanem a lelkivilágunknak is. Egy friss kutatás szerint érezhetően jobb hangulatú Twitter-üzeneteket írnak azok az emberek, akik ellátogatnak a természetbe. A hatás nagyjából akkora, mint amikor a karácsonynak örülünk, és akár órákon át is tarthat. Ezen eredménnyel tovább gyűlik azon bizonyítékok listája, melyek szerint sokkal zöldebb városokra lenne szükségünk az egészséges és boldog élethez.

Vissza a természetbe

Valahogy ösztönösen sejtettük eddig is, hogy a természet közelsége jót tesz az embernek. Nemcsak azért, mert a friss levegő egészségesebb, hanem úgy az egész elménkre is pozitívan hat a közvélekedés szerint. Mindeddig a tudományos vizsgálatok ezt nem tudták empirikusan bizonyítani, noha fontos részeredmények azért már születtek.

Volt például olyan kutatás, ami arra jutott, hogy a zöldövezetben lakók kevésbé depressziósak, mint a belvárosi társaik. Hallani lehetett még olyan eredményekről is, hogy azok a betegek, akik egy fát láttak a kórtermük ablakából gyorsabban gyógyultak, mint akik csak egy szürke falat. Nagyon sok a jel tehát arra, hogy valamiképpen jó hatással van ránk a természet közelsége, csak a pontos mechanizmust nyilván nagyon nehéz feltárni és megérteni.

Sok zöld = jókedvű tweetek

Nemrég egy olyan kutatás született, amely a közösségi média nyújtotta lehetőségeket felhasználva próbálja meg egyértelműbbé tenni ezt a kapcsolatot. Aaron Schwartz szerzőtársaival azt találta ki, hogy megnézik, milyen hangulatú üzeneteket írnak az emberek Twitteren, miután ellátogattak egy szép zöld parkba San Franciscóban.

A közösségi médiás kutatásokban gyakran használt Hedonometer nevű eszközt használták fel, hogy megállapítsák az egyes üzenetek boldogságtartalmát. A Hedonometer tulajdonképpen azt csinálja, hogy egy kb. 10 ezres szógyűjteményhez hangulatértékeket rendel, majd így a szavak előfordulási gyakoriságából következtet az adott Twitter-üzenet hangulatára.

Szintén kideríthető (a tweetekben lévő geotagek segítségével), hogy az egyes üzenetek írói éppen parkban jártak-e, vagy valahol máshol voltak a posztoláskor. Ilyen módon pedig összefüggésbe hozható a zöldövezetben tett látogatásuk a Hedonometer által meghatározott hangulatukkal.

A Twitter-üzenetek tengerében egy gondos szűréssel közel 5000 olyan twitterezőt azonosítottak a kutatók, akik a hétköznapi életük során néha ellátogattak parkokba is. Így az esetükben pedig már összevethető volt a parkból küldött üzenetük, meg az otthoni vagy utcai posztjaik hangulata.

Mint kiderült, minél zöldebb helyen - például egy jelentősebb méretű parkban - tölt időt az ember, annál jobb hangulatú üzeneteket ír ki a Twitterre. Észrevehetően csökkennek az olyan - általában rossz hangulatot tükröző - szavak, amelyek tagadásra vagy nemleges válaszra utalnak.

A hangulatot erősen tükröző szavak előfordulási gyakorisága egy parklátogatáskor. Forrás: Schwartz et al., 2019

Mintha karácsony lenne

A zöld parkok hatására a Hedonometer 0,23 ponttal mért jobb hangulatot a Twitterezőknél, és ez a hatás még órákig kitartott. Nem annyira kicsi ez a 0,23 pont, ugyanis durván ugyanekkora javulás figyelhető meg karácsonykor is. Annak pedig azért tényleg örül sok ember.

A Hedonometer által mért hangulatindex átlagos ugrása egy parklátogatáskor. Forrás: Schwartz et al., 2019

Noha az eredmények nem meglepőek, hiszen eleve azt gondolja a közvélemény, hogy jót tesz a természet az emberi pszichének, azért mégiscsak fontos ezt látni. Elvégre az ilyen kutatások azok, amelyek már tényleg kézzel fogható bizonyítékokat adnak arról, hogy iszonyú fontos a természetre figyelni a várostervezés során. Sőt, mindennek feltehetően még az egészségügyben és a kórházi ellátásban is komoly szerepe lehet.

Eddig is tudtuk, hogy Budapestnek sokkal több zöldterületre volna szüksége, ez teljesen nyilvánvaló kell legyen bárki számára, aki körülnéz Pesten. De immár azt is elmondhatjuk, hogy a zöldebb környezettel talán méga magyar is egy kicsit boldogabb nép lehetne.

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_386623786