shutterstock_386623786
Prof

Íme, itt a világ összes pénze egy ábrán

36,8 billió dollár: ennyi pénz van a világon, szűken értelmezve. Tágan már majdnem 100 billió, vagyis 100 000 milliárd dollár. Nehéz az ekkora számokat elképzelni, de pont ebben segít nekünk a The Money Project alkotása, amely szemléletesen mutatja meg, hogy miként viszonyul ez a tengernyi pénz mondjuk a világ összes adósságához. Egy óriási ábra következik.

Mennyi pénzt tudsz elképzelni?

Sokan vagyunk vizuális típusú emberek, akik szeretik elképzelni fejben a dolgokat. Vannak olyan jelenségek persze, amiket nem lehet csak úgy fejben átlátni, mert például elképzelhetetlenül nagyok. Mint éppen az univerzum. De könnyebb esetekben azért mégis lehetséges a dolog, főleg ha segít nekünk egy-egy kreatív vizualizáció. Most pedig éppen egy ilyet szeretnénk bemutatni, amit a pénz rendkívüli kiterjedéséről készített a Visual Capitalist és a Texas Precious Metals.

A két cég kooperációjából született The Money Project keretében magát a pénzt akarták minél szemléletesebben megmutatni a nagyközönség számára. Ehhez például az kell, hogy át tudjuk látni, mennyi is van belőle a világon. Ez nem egy annyira könnyű feladat, a pénznek ugyanis rengeteg formája, sőt, többféle kategóriája is létezik.

Ha azt kérdezi valaki, hogy mennyi pénz van összesen a világon, akkor egy közgazdásznak vissza kell kérdeznie, hogy ez alatt csak a szűken vett pénzmennyiséget (M1: készpénz plusz látra szóló betétek) érti-e az illető, vagy annak esetleg az egyik tágabb értelmezését?

Az utóbbi nemcsak, hogy sokkal nagyobb, de meghatározni is jóval nehézkesebb. Ráadásul, ha globálisan nézzük a dolgokat, akkor még azt is el kell érnünk, hogy közös nevezőre hozzunk mindent. A most bemutatott ábrán emiatt dollárban látjuk majd a pénzösszegeket, amik mérete így szemléletesen összehasonlítható.

A grafikán egy normál méretű négyzet 100 milliárd dollárt jelképez, ami nagyságrendileg az éves magyar GDP-nek felel meg (ami kb. 140 milliárd dollár). Megjegyzendő, hogy az ábra nem a legaktuálisabb számokon alapul, de a relatív nagyságrendeket így is gyönyörűen érzékelteti.

Na de ne is szaporítsuk tovább a szót, nézzük, hogyan is viszonyul a globális pénzmennyiség az arany értékéhez. Vagy éppen Bill Gates vagyonához.

A világ összes pénze egy ábrán:

mon1
mon2
mon3
mon4
mon5
mon6
deb1
dev2
mon8
mon9

 (Forrás: The Money Project)

Portfolio Prof
Tudomány, technológia és társadalom - minden, ami a modern műveltséghez kell.
Hozzászólnál a témához?
Legyél a közösségünk része és kövesd a Portfolio Prof Facebook oldalát!

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-108223163