kert növények
Short

A balkonládák mentik meg a jövő városait?

Portfolio
A klímasemlegesség és a természet fontossága is a népszerű témák közé tartozik az idei Brain Bar-on. Lőrinczi István (Urban Jungle Missionary) egy videóban mutatta be a permakultúra alapelveit és a megvalósítását a gyakorlatban, vagyis, hogy hogyan neveljünk megfelelően növényeket az erkélyen.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A permakultúra az emberi élőhelyek olyan kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat követi le és veszi mintaként. Sokféle tudomány találkozik ebben egyszerre, a modern technológia, az őseinktől tanultak is jelen vannak, de például az ökoépítészet és rovarbiológia is részese. Lőrinczi István a Brain Bar egyik előadójaként megmutatta, hogy miként lehet fenntarthatóan és a permakultúrának megfelelően egy lakás erkélyét növényekkel beépíteni. 

A permakultúrának három alapelve van:

  1. Védjük meg a földünket,
  2. Védjük meg az embereket, működjünk együtt velük,
  3. Forgassuk vissza a felesleget

A legfontosabb feladat a permakultúra tervezésénél a megfigyelés és a környezet feltérképezése, meg kell nézni milyen a klíma, a mikroklíma, a talaj, illetve a növény- és állatvilág. 

"Egy erkély esetében a helyszűke miatt a vertikális kertészet lehet jó módszer. A permakultúra harmadik alapelvét - vagyis a visszaforgatást - ez esetben is jól lehet alkalmazni, például úgy, hogy a növényeknek a nem ehető részét a virágládákba visszatesszük. A menta virágzásával például megjelentek a beporzók, számítunk az állatokra, ezért teszünk méhecske hotelt, ezzel az állatokat ide tudjuk vonzani." - mondta el Lőrinczi István. 

A gyökérzónás locsolással nagyon sok vizet meg lehet spórolni. A szakértő létrehozott egy zöld falat is, aminek hatására nyáron a szobában pár fokkal hűvösebb lesz, mert a növények felfogják a nap melegét. Érdemes olyan növényekkel beépíteni a külső falat, amik télen nem maradnak meg, mert akkor épp a szobák melegentartása a cél. Ha nem kell olyan mértékű fűtést és hűtést használni, azzal is segítjük a klímacélokat - hangzott el az előadásban. 

elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu