Uniós források

Tripla siker küszöbén áll Magyarország

Weinhardt Attila
Napokon belül egyszerre két fontos határvonalhoz ér a magyar kormány az Európai Uniótól érkező források felhasználása terén - derül ki a Portfolio kalkulációiból. Egy héten belül ugyanis elérheti az uniós támogatások kifizetését jelző miniszterelnökségi számláló a 6000 milliárd forintos kerek összeget, és ez egyúttal azt is jelenti majd, hogy a 2010-es kormányváltás óta összesen mintegy 5000 milliárd forintot fizetett ki a mostani kabinet által irányított intézményrendszer. Ha az elmúlt egy hónapra jellemző igen gyors tempót (200 milliárd forintos kifizetés) az augusztusi szabadságolások mellett is tartani tudja a rendszer, akkor egy hónap múlva egy harmadik fontos határvonalhoz is elérhetünk: akkorra elmondhatjuk, hogy Magyarország a 2007-2013-as uniós fejlesztési keretből a rendelkezésére álló források háromnegyedét kifizette. A Portfolio számításai szerint most 72%-os kifizetési aránynál tartunk, de két területen súlyos lemaradás látszik, így félő, hogy forrásokat veszít Magyarország a rendelkezésére álló uniós támogatásokból.
Egy kis visszatekintés

Magyarország idén május elsején ünnepelte a 10 éves uniós tagságát, és ha ezt a jeles évfordulót pusztán anyagi oldalról nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy egy évtized alatt (2014 első negyedévéig) a jegybanki fizetési mérleg statisztikák alapján mintegy nettó 6732 milliárd forintnyi EU-transzfer érkezett hozzánk. Az elsődleges és másodlagos folyó jövedelmekből, valamint a tőkemérlegből kalkulálva a legtöbb forrást egyébként éppen a tavalyi negyedik negyedévben kaptuk (716 milliárd forint), ami a megelőző hónapokban leállított folyósítással, pontosabban a tavaly ősszel hirtelen megindult nagy összegű kifizetésekkel és csúcsra járatott állami beruházásokkal szorosan összefüggött.

Tripla siker küszöbén áll Magyarország
A jegybanki fizetési mérleg statisztika lényegében összhangban van azzal, mint amit a Miniszterelnökség által üzemeltetett uniós támogatásösszegző EMIR rendszer mutat a 2004-2006 közötti Nemzeti Fejlesztési Tervre (a 2000-2006 között futott uniós költségvetési ciklus magyar fejlesztéspolitikai kerete). Ennek keretében ugyanis összesen 689 milliárd forint uniós támogatást fizetett ki Magyarország 2008-ig.

A 2007-2013 közötti következő 7 éves uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó magyarországi fejlesztéspolitikai program Új Magyarország Fejlesztési Tervre (ÚMFT), illetve 2010-től Új Széchenyi Tervre (ÚSZT) hallgatott, amelynek 15 operatív programja a Portfolio kalkulációi szerint folyó áron összesen 29,3 milliárd eurónyi fejlesztési forrást tett elérhetővé a jellemzően 15%-os magyarországi önrésszel együtt. Mivel ezek operatív programjait Brüsszel csak 2007 nyarán, illetve őszén fogadta el, így az első kifizetések 2008-tól indulhattak meg, így az onnantól mostanáig kalkulált hivatalos MNB euró/forint átlag árfolyam (281,4) alapján ez 8244 milliárd forintnyi fejlesztési keretet jelent.

A legnagyobb, 23%-nyi "szelet" az alábbi torta diagramon a regionális operatív programokhoz tartozik (a 7 magyarországi régiónak szánt külön fejlesztési tervek), amelyek együttesen mintegy 1910 milliárd forintnyi fejlesztési keretet jelentenek. A második legnagyobb súlyú a közlekedési infrastruktúra fejlesztését összefogó KÖZOP-hoz tartozik (1882 milliárd forint, szintén 23%), míg a harmadik legnagyobb "szelet" a Környezet és Energia Operatív Programot rejtő KEOP mozaikszót takarja (1492 milliárd forint, 18%).

Tripla siker küszöbén áll Magyarország
Havi 200 milliárd forint feletti kifizetés

A fejlesztési keret méretének meghatározása és a 2007-2013-as ciklus időbeli előrehaladottsága alapján az egyik legizgalmasabb kérdés az, hogy hogyan áll Magyarország a rendelkezésére álló források felhasználásával. Ennek kapcsán részletesen megvizsgáltuk a Miniszterelnökség oldalán elérhető EMIR-t.

A tárca Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztályától kapott válasz szerint "A honlapon (palyazat.gov.hu - a szerk.) található adattartalom folyamatosan frissül és az aktuális támogatási helyzetet mutatja, így mind a támogatott projekt kereső, mind a támogatási számláló, valamint az aktuális statisztikák is naprakész adatokat mutatnak".

Mi az az EMIR? A Miniszterelnökség, az európai uniós támogatások felhasználásának átláthatósága érdekében, és egyúttal a lebonyolítási intézményrendszer munkájának informatikai támogatására működteti az Egységes Monitoring Információs Rendszert (EMIR). Az EMIR egy olyan adminisztratív és napi menedzsment munkát is támogató, átfogó rendszer, mely nyomon követi a finanszírozott projektek előrehaladását a befogadástól a kifizetésig. Az EMIR a végrehajtó intézmények által feltöltött adatok összegzésével statisztikákat készít az NFT-re, az EU 2007-2013-ra és az ÚSZT-re vonatkozóan, melyeket naponta frissítve e honlapon közöl a Miniszterelnökség, négy fő kategóriában: 1.) Operatív programok - eljárásrend szerinti lekérdezés; 2.) Székhely szerinti lekérdezések; 3.) Projekt helyszín szerinti lekérdezések; 4.) 100 millió forint feletti kifizetések.

Tripla siker felé araszolunkTripla siker küszöbén áll Magyarország
Az EMIR tehát a fenti válasz alapján folyamatosan az aktuális statisztikákat mutatja. Mivel július 7-én 5732 milliárd forinton, augusztus 10-én pedig 5942 milliárd forinton állt az uniós kifizetési számláló, így elmondható, hogy igen nagy tempóval, havi 200 milliárd forint feletti ütemmel zajlik a támogatások kifizetése. Ezek alapján egy héten belül elérhet a számláló a kerek 6000 milliárd forintos összeghez és mivel a számláló szerint 2010 június 30-án, az új kormány megalakulásakor 973 milliárdon állt a mutató, így ezzel együtt egy újabb kerek számnak (5000 milliárd forint) is örülhet Magyarország.

Amennyiben a havi 200 milliárd forint körüli kifizetési tempót az augusztusi szabadságolások mellett is tartani tudja a magyar intézményrendszer, akkor egy hónap múlva a fentebb említett 8244 milliárd forintos teljes keretösszegnek már a háromnegyedét kifizethetjük.

Hogy állunk most a kifizetéssel?

A fentiek alapján tehát az augusztus 10-én látott 5942 milliárd forintos kifizetett összeg azt jelenti, hogy az összes operatív programra rendelkezésre álló keretösszegnek mostanáig már a 72%-át kifizettük, ami nagyjából összhangban van azzal a közelmúltbeli brüsszeli lapinformációval, amely szerint a keretösszeg 66,6%-ánál járt Magyarország.

Az Operatív Programok keretösszege és az EMIR-ben elérhető bontás alapján egy táblázatba összerendeztük, hogy az egyes programoknál most pontosan hogyan áll Magyarország, mely területeken állunk jól és melyeken mutatkoznak komolyabb problémák. Amint látható: a mostani átlagosan 72,1%-os kifizetési aránytól három területen látszik elmaradás, igaz ezek közül két nagyobb operatív programnál ez jelentősnek mondható. A közelmúltbeli sajtóhírekkel összhangban (vízügyi és egyéb környezetvédelmi projektek lassú haladása miatt) a legnagyobb gond a KEOP-nál mutatkozik, hiszen szűk egy évvel a költségek elszámolhatóságának jövő júniusi határideje előtt mindössze 55,3%-os a kifizetési arány. Szintén jelentős elmaradás mutatkozik a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program, azaz a TIOP-források kifizetése terén.

Tripla siker küszöbén áll Magyarország
Ez a fő kockázat

Mindez tehát annak a veszélyével jár, hogy Magyarország nem tud a teljes megnyert uniós keretösszegre sikeresen pályázatokat lebonyolítani, azaz elveszít forrásokat, ráadásul a jövő június után keletkező költségeket már a magyar büdzsének kell állnia.

Az uniós forrásvesztést azzal a technikával igyekszik elkerülni Magyarország, hogy az Irányító Hatóságok a fennálló teljes keretösszeg 110 százalékára leszerződtek (8985 milliárd forint a 8244 milliárdos keretre), de meglátásunk szerint még ez sem küszöböli ki megnyugtatóan a forrásvesztés veszélyét, ha a fent említett területeken nem pörög fel még jobban a források felhasználása.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
DBZOL20200106014