Uniós források

Hiába várták a cégek a százmilliárdot - Eltért saját menetrendjétől a kormány

Két hónapos csúszással március 24-én hozta nyilvánosságra a kormány azt a menetrendet, ami a kis- és középvállalkozók által leginkább várt gazdaságfejlesztési pályázatok idei egész éves menetrendjét rögzítette. Ebben áprilisra 90 milliárd forintnyi olyan pályázat megjelenése is szerepelt, amire a folyamatos ígéretek miatt sok hónapja várnak a vállalkozások. Most, hogy az április is eltelt, úgy tűnik, továbbra is várniuk kell egyrészt a kiírásokra, másrészt a jövőbeli fejlesztéseikkel kapcsolatos sokféle kérdésük válaszára is. Vannak azonban biztató jelek is, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy már tényleg nem kell sokáig várniuk.

Eltért a kormány a tervétől

A legnagyobb keretösszegű, 2733 milliárd forintos Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kapcsán kifejezetten örvendetes volt, hogy a kormány a kiszámíthatóság, a fejlesztések tervezhetőségének javítása érdekében márciusban nyilvánosságra hozta az idei évre vonatkozó fejlesztési keretet. Bár ez nem tartalmazott pontos dátumokat, csak a pályázatok tervezett meghirdetésének hónapját, mégis fontos orientáló szereppel bírt a "mikor és milyen pályázat" kérdés kapcsán.

Azzal, hogy ma sem jelent meg az alábbi táblázatban áprilisra ígért 80 milliárdos kkv kapacitásbővítő, illetve 5-5 milliárdos külpiaci megjelenést segítő és munkahely-teremtést szolgáló pályázat, kijelenthetjük, hogy eltért ettől az első nyilvános tervétől a kormány.

Hiába várták a cégek a százmilliárdot - Eltért saját menetrendjétől a kormány

Vannak biztató jelek...

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer felől hónapok óta folyamatosan azt lehet hallani, hogy most már tényleg mindjárt kiírhatják a vállalkozók által nagyon várt pályázatokat, de ez több különböző ok miatt (intézményrendszeri, szabályozási lépések egymásra épülése) eddig nem történt meg.

Vannak azonban olyan jelek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy ez most már tényleg nem csak ígéret, hanem valóban rövid távon kiírhatják ezeket a pályázatokat:
 • Az Európai Bizottság már több hónapja elfogadta a GINOP-ot, lezárult az összes fontos technikai kérdés egyeztetése a pályázatok kiválasztási szabályrendszerével kapcsolatban is
 • Utóbbival összefüggésben a GINOP Monitoring Bizottsága múlt héten az utolsó lépéseket is megtette a pályázatok meghirdetése előtt
 • A GINOP elődének számító GOP-os pályázatok kifizetésének felfüggesztése - ahogy rámutattunk - semmilyen módon nem gátolja a az új Széchenyi2020-as pályázatok meghirdetését
 • Szintén biztató jel, hogy az ősszel kiírt kkv kapacitásbővítő pályázat kapcsán végre eredményt hirdetnek az első, mintegy 100 nyertesről (4 milliárd forint értékben) és a következő hetekben további eredményhirdetések várhatók
 • Könnyen lehet, hogy ezen eredményhirdetési körök néhány héten belül lezajlanak és rögtön azután megjelenik a fenti három új gazdaságfejlesztési pályázat is
 • Utóbbi lépés segít elkerülni azt a zavart, hogy nem tudják az őszi pályázatokon indulók, hogy most beadjanak-e újabb pályázatot, vagy sem.
 • Az, hogy az új pályázatok meghirdetése végül elmaradt áprilisban - feltéve, hogy azok csak éppen átcsúsztak május elejére - még nem lesz nagy különbség a pályázatok elkészítése és a fejlesztések elindítása terén. Beadni úgyis csak a meghirdetés után legalább 30 nappal lehet a pályázatokat.

...és számos kérdés

Amellett, hogy a tervezett kapacitásbővítések miatt régóta várják a kkv-k az újabb fejlesztési pályázatokat, azok várható tartalma is nagyon foglalkoztatja a cégeket. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül csak néhány fontosabb kérdést gyűjtöttünk össze, amelyek bizonyára sok vállalatvezetőt foglalkoztatnak az új kiírások kapcsán:
 • Az őszi kkv kapacitásbővítő kiíráshoz hasonló lesz-e a TEÁOR-kódok listája, azaz továbbra is ennyire fókuszáltan ragaszkodik a feldolgozóipari cégek támogatásához a kormányzat?
 • Három éven belül alakult, azaz "induló" feldolgozóipari cégek is indulhatnak-e, illetve az árbevételük alapján eddig inkább gyártó, vagy kereskedő cégek is "labdába rúghatnak-e"?
 • Hogyan, milyen rugalmassággal veszi majd figyelembe az új rendszer azt, hogy a technológiai fejlesztés sok esetben munkaerőt vált ki, így a létszámtartásra vonatkozó vállalás problémákhoz vezethet?
 • Sokszor hangoztatott információ, hogy az élelmiszeripari (feldolgozó) cégek az új uniós fejlesztési ciklus nyertesei lehetnek, de kérdés, hogy ez mennyiben jelentkezik majd ténylegesen a pályázati kiírásokban (az uniós mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó korlátozások mellett ez a cél mennyire valósulhat meg a GINOP-on keresztül?)
 • Az új, egyszerűsített pályázati kiválasztási rendszer pontosan hogyan néz majd ki a gyakorlatban?
 • Az új közbeszerzési szabályozásban elvárt minimum három ajánlattevői gyakorlat a mindennapokban igen sok kérdést, problémát vet fel (egyetlen gyártó, kizárólagos magyarországi forgalmazó, stb.), mindezt mennyire tudja rugalmasan kezelni a rendszer?


A kérdések sora még biztosan folytatható, a vállalkozások pedig tovább reménykedhetnek, hogy most már tényleg nagyon közel járunk a válaszokhoz, azaz a pályázati kiírások megjelenéséhez.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
jean cloude juncker