Előfizetői tartalom

Kizárják az offhore és az ügyeskedő cégeket a közbeszerzésekből

Portfolio
Még a szűk kéthetes társadalmi egyeztetés zárónapján, azaz kedden benyújtotta a közbeszerzési törvény tervezetét a parlamentnek Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője, amely egyrészt az új EU-s irányelvekhez való igazodást célozza, másrészt a tisztább, átláthatóbb, valódi versenyre épülő közbeszerzési rendszert igyekszik erősíteni. Ennek egyik nyíltan kommunikált eleme az, hogy a magyar kis és közepes vállalkozásokat akarja helyzetbe hozni a törvény az ajánlati feltételek változtatásával, és ezzel párhuzamosan - a magyar és uniós támogatások rendszeréhez hasonlóan kizárják a versenyből a nem átlátható, azaz offshore hátterű cégeket. Lényeges újítás, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb árajánlat nyer majd, sokkal inkább a pályázati tartalom megfelelőségén lesz a hangsúly. A trükkös nyerés korlátozása érdekében az adott árajánlatot majd végig tartani kell. Az egyik legérdekesebb és a félelmek szerint szubjektivitásra is alapot adó újítás lehet az, hogy kizárhatók a folyamatból azok a cégek is, amelyek jogtalanul kísérlik meg befolyásolni az ajánlatkérő döntéshozatali folyamatát.

Mi az új törvény célja, indoka?A május 7-én indult társadalmi egyeztetés zárónapján, azaz május 19-én azonnal benyújtotta a 279 oldalas törvényjavaslatot Lázár a parlamentnek, és ahogy Csepreghy Nándor, a tárca helyettes államtitkára a minap hangsúlyozta: az egyik legfontosabb célja a törvénynek a magyar kkv-k helyzetbe hozása lesz, azaz hogy minél többen hozzáférjenek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés