Uniós források

Megtudtuk: újra kapja Magyarország a pénzt Brüsszelből

Megállapodott a magyar kormány és az Európai Bizottság arról, hogy újra jöhet a pénz Brüsszelből a Gazdaságfejlesztési Operatív Program negyedik prioritása kapcsán, ami így mintegy 4 milliárd forint folyósítását teszi lehetővé - erősítette meg a Portfolio információját csütörtök délután egy vezető uniós illetékes. A forrás azt a kedvező fejleményt is elárulta, hogy a 140 milliárd forintnyi felfüggesztett további forrás sorsában is van előrelépés. Az viszont kedvezőtlen, hogy még október-novemberig várni kell a Bizottság azon útmutatására, hogy a visszatérítendő EU-források elosztási rendszerét hogyan kell felállítanunk, azaz például kell-e közbeszerzést kiírni, vagy ez elkerülhető.
Az Európai Bizottság névtelenséget kérő vezető forrásának jelzése szerint

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program negyedik prioritása kapcsán a pénz folyósításának megszakító határozatát július 3-án feloldották. Az így folyósítható váló összeg mintegy 13 millió euró. Ez az összeg most már kifizetésre kerülhet.

Ez mai árfolyamon mintegy 4 milliárd forintot jelent.

Ennél sokkal nagyobb, a mai brüsszeli jelzés szerint továbbra is mintegy 450 millió eurót (kb. 140 milliárd forintot) érint az a felfüggesztés, amely a GOP első három prioritására vonatkozik és április 10. óta van érvényben. Az ezzel kapcsolatos kérdésünkre a vezető forrás azt jelezte: ezen a területen is történt előrelépés, hiszen

A magyar szervek még a nyári szünet előtt elküldték azon lépéseikről az információkat, amelyeket a Bizottság pénzfelfüggesztéssel kapcsolatos határozata óta tettek. Most ezeknek az információknak az elemzése zajlik a Bizottság különböző szolgálatain. A Bizottság szolgálatai kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy minden függőben lévő ügy megoldódhasson.

Ez egyébként összhangban van azokkal a minapi kormányzati jelzésekkel, hogy heteken belül megoldódhat a GOP első három prioritásával kapcsolatos elszámolási vita (pénzügyi korrekció) és rövidesen újra folyósíthat ezen programokban is pénzt a Bizottság. Ahogy megírtuk, tudomásunk szerint egészen kis pénzügyi korrekcióval megúszhatjuk a vitát. A magyar költségvetésnek pedig a mai áht-adatok alapján is elég nagy szüksége van arra, hogy mielőbb jöjjön a pénz Brüsszelből, mert egyelőre "elég keményen" meg kellett finanszírozni azon kifizetéseket, amelyeket a magyar szervek a pályázók felé már kifizettek.

Arra a pályázati szakmában sokakat érdeklő témára is rákérdeztünk, hogy mikorra várható a Bizottság iránymutatása a visszatérítendő források elosztási rendszerének felállításával (pénzügyi közvetítők kiválasztási módszerével) kapcsolatban. Tudomásunk szerint ugyanis a legutóbb júliusra ígért bizottsági állásfoglalás októberre csúszott. A vezető uniós forrás most ezt megerősítette, hiszen úgy fogalmazott:

A Bizottság szolgálatai jelenleg készítik az iránymutatás első nyers változatát a pénzügyi eszközök terén a pénzügyi közvetítők kiválasztási szabályairól. Ez a munka oda vezethet, hogy a végső szöveg elkészülése őszre fejeződik be (2015. október-november).

Arra a kérdésünkre, hogy van-e esély a közbeszerzési szabályok alóli felmentésre a pénzügyi közvetítők kiválasztása terén (ahogy ezért tudomásunk szerint több EU-tagállam is lobbizik és maga a Bizottság is érzékeli ezen megkötő szabály túlzott szigorúságát), a vezető uniós forrás úgy reagált:

Annak kérdését, hogy az Európai Strukturális és Beruházási Alapok jogi szabályrendszere lehetőséget adjon-e a közbeszerzési kötelezettség alóli felmentésre, szintén ezen munka keretében vizsgálja meg a Bizottság.Mindez magyar szempontból egyelőre azzal a szomorú következménnyel jár, hogy idén EU-s iránymutatás hiányában nem tud felállni a visszatérítendő uniós források elosztási rendszere, emiatt egyetlen fillér ilyen pénzt sem lehet idén kihelyezni. Részben emiatt egyébként rövidesen megjelenik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program idei pályázati menetrendjének (éves fejlesztési keret) hivatalos módosítása is. Az új verzióból a korábbi kormányzati jelzések szerint bizonyára kikerül a visszatérítendő forrásokkal kapcsolatos EU-s pályázatok idei kiírása és a fenti Bizottsági jelzés alapján egyelőre csak arra van esély, hogy a közvetítők kiválasztására vonatkozó pályázat jelenik meg 2015-ben.
Frankfurti tőzsde
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Flags in front of the European Parliament