Uniós források

Itt a bejelentés! Tényleg elindul az MFB hálózatának felállítása (2.)

Megjelent kedd este a legfrissebb Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a Portfolio múlt heti értesülésével összhangban rögzíti, hogy az MFB Zrt. egy legalább 400 településből álló értékesítési hálózatot építsen fel, és amelyhez a kormány eldöntötte, hogy brüsszeli iránymutatás hiányában is elindítja a közbeszerzés kiírását. A cél az, hogy az MFB Zrt. ezen hálózaton keresztül juttassa el a hitelkonstrukcióit, illetve a visszatérítendő EU-s forrásokat a kedvezményezetteknek. A Miniszterelnökség közleménye szerint "a jövőben 3 budapesti és 397 vidéki helyszínen igényelhetik a vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank által közvetített visszatérítendő EU-s forrásokat és a bank saját hiteltermékeit."
Amint pénteken több forrás alapján megírtuk, az MFB 400 pont körüli értékesítési hálózatának felállítása a gyakorlatban azzal járhat, hogy a hitelintézetek fix szolgáltatási díjért cserébe lényegében "csak" infrastruktúrát adnak bérbe az MFB-nek, amely így a saját mérlegén keresztül osztaná el a 730 milliárd forintnyi visszatérítendő EU-s forrást (is). Ez tehát elmaradt bevételt jelentene a bankoknak a forráselosztásból való kimaradás miatt, igaz közben mérlegkockázat nélkül bevételhez jutnának. A két pénzáramlás eredője feltehetően negatív a bankokra nézve, igaz, amint kiemeltük: az EU-s rendeletek az új ciklusban már jócskán korlátozták a közvetítő hálózat felé fizethető díjak mértékét, miközben a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy maga az "alapok alapja" állítson fel egy értékesítési hálózatot.

Az említett, ma megjelent, 1609/2015. (IX. 8.) számú kormányhatározat főbb pontjai szerint a Kormány

  • a) egyetért azzal, hogy az MFB Zrt. a hitelprogramjainak es a 2014-2020-as programozási ciklus pénzügyi eszközeinek végső kedvezményezettekhez történő eljuttatását országosan, hitelintézeti partnereivel közösen kialakított MFB Pontokon keresztül valósítsa meg;
  • b) egyetért azzal, hogy az MFB Zrt. az MFB Pontokat országos elérést biztosítva, legalább 400 településen, ütemezett módon alakítsa ki;
  • A fenti pontok felelőse a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Lázár János és a végrehajtás határideje 2016. december 31.
  • c) felhívja Lázár Jánost, hogy az MFB Zrt.-n keresztül gondoskodjon az MFB Pontok kialakítására vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírásáról, amely feladatnak 2015. szeptember 30. a határideje
  • d) felkéri Lázárt, hogy a Kormány nevében nyújtsa be a vonatkozó törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely feladatnak a határideje azonnal van.
Maga a kormányhatározat egyébként a közzétételét követő napon lep hatályba.

A Miniszterelnökség sajtóosztálya a fenti téma kapcsán kiadott egy sajtóközleményt (kiemelések tőlünk), amely szerint "a jövőben 3 budapesti és 397 vidéki helyszínen igényelhetik a vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank által közvetített visszatérítendő EU-s forrásokat és a bank saját hiteltermékeit."

"A Széchenyi2020 EU-s fejlesztési programban a Kormány jelentősen megemelte a vállalkozások számára elérhető források arányát. Több pénz jut a gazdaság fejlesztésére, azonban a felhasználási szabályok is átalakultak ezzel párhuzamosan. Az állam egyre több olyan fejlesztést támogat, amelyben a vissza nem térítendő támogatások mellett, kiegészítve a vállalkozások önerejét, megjelennek a visszatérítendő források is. Utóbbiak kezelését az MFB végzi, amely közbeszerzés keretében választja ki az ebben résztvevő partnereket az ősz folyamán.

A visszatérítendő támogatások elosztásának új rendszerében a Magyar Fejlesztési Bank a hazai hitelintézeti rendszer meglévő fiókhálózatán belül 400 úgynevezett MFB Pontot hoz létre, és szakít azzal a közvetítői rendszerrel, ami az előző uniós ciklusban működött.

Az új modellben az MFB saját maga szerződik majd a pályázókkal és saját kockázatára finanszíroz, míg a kiválasztott partnerek a kihelyezéshez kapcsolódó részfeladatokat, valamint a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő egyes résztevékenységeket végezik az MFB számára.

Az MFB Pontok ütemezetten kerülnek kialakításra; a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva az ország teljes területén elérhetőek lesznek, minden korábbinál nagyobb lefedettséget biztosítva a visszatérítendő támogatások szétosztásához.

Az új rendszer megfordítja a támogatásigénylés eddigi logikáját, hiszen a vállalkozókat és fejlesztési igényeiket ismerő helyi szereplők testre szabott ajánlatot tudnak tenni a kis családi vállalkozásoktól kezdve a közepes nagyságú cégekig.

A forráshoz jutás folyamata átláthatóbb, egyszerűbb, gyorsabb lesz.

Jelentős pénzügyi segítséget jelent a vállalkozásoknak, hogy a finanszírozás költségeinek meghatározó részét uniós forrásból, nem pedig az ügyfélkamatból fedezik, amelynek köszönhetően a pénzügyi eszközök kamata történelmi mélypontra süllyed.

A vállalkozások az MFB Pontokon a pénzügyi tanácsadás mellett hitelprogramokra kiterjedő szolgáltatásokat is kaphatnak, az MFB lényegében teljes pénzügyi termékkínálatát is elérhetővé teszi számukra. Az MFB saját ponthálózatán belül az új banki termékek a jövőben szinte azonnal, egy időben, azonos színvonalon és egységes szabályok szerint válnak elérhetővé az érdeklődők számára.

A Kormány korábban már bejelentett döntése szerint 2017. június 30-ig megjelenik a Széchenyi2020 összes pályázata. A visszatérítendő források teljes körű elérhetősége és egyszerűsített adminisztrációja nagy mértékben segítheti a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés céljait.

A Kormány célja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a következő 7 évben az EU-s támogatásokkal együtt mintegy 1000 milliárd forint forrást közvetítsen a vállalkozások számára, ezzel is javítva az ország gazdasági szereplőinek versenyképességét."


A fenti közleményben említett mintegy 1000 milliárd forint úgy jön ki, hogy a most induló 7 éves ciklusbeli visszatérítendő források mintegy 730 milliárd forintot jelentenek, de a régi ciklusbeli mintegy 250 milliárd forint a visszaáramlás után újra kihelyezhetővé válik.
facebook libra szablyozás
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500