Uniós források

Óriási EU-pénzről beszélt Lázár - Mi a háttér?

A magyar kormány kifizette a mai nappal a 8200 milliárd forintos uniós támogatást, amit vállalt - többek között ezt hangsúlyozta a mai Kormányinfo nevű sajtótájékoztatón Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője azt is megjegyezte, hogy ezzel párhuzamosan van még egy 400-600 milliárdos árfolyamnyereség, amit még ki tud fizetni a kormány. De honnan jön ez és hogyan állunk az EU-források kifizetésében? Gyors helyzetkép, illetve háttér.
Óriási EU-pénzről beszélt Lázár - Mi a háttér?
Lázár első mondatbeli bejelentését annyival pontosítanánk, hogy a hivatalos kifizetési számláló ma délután még "csak" 8165 milliárd forinton állt, így egyelőre a 2007-2013-as ciklusra sokszor emlegetett 8200 milliárd forintos kerek szám még nem teljesült (igaz a napközben ma már kiutalt összeget a számláló még nem feltétlenül tartalmazza). A számláló napról-napra feljebb emelkedik és ahogy cikkünk végén rámutatunk: az is érdekes, hogy még év végén sem fog megállni.

Lényeges tehát, hogy a 8200 milliárd forintos keretösszeg bizonyára 1-2 napon belül teljesülni fog, ez azonban mégsem jelenti azt, hogy a 7 évre rendelkezésre álló összes uniós támogatást már most kifizette volna a kormány. Ennek oka éppen az, amit Lázár is megemlített, miszerint a 2006-ban előre, euróban megállapított keretösszeg az idők során a forint gyengülésével párhuzamosan forintban nagyobbra hízott. Így a legfrissebb kalkulációk szerint még mintegy 400-600 milliárd forint lehet az a keretösszeg, amelyet ki lehet fizetni.

A "pótlólagos" keretösszeg pontos megállapítása, és részben emiatt a 100%-os lehívása rendkívül nehéz, hiszen egy mozgó célpontról van szó az ingadozó árfolyam miatt, illetve egyszerre 15 Operatív Programban kell(ett) úgy haladni a kifizetésekkel és a projektek szakaszolásával, hogy ezt a fontos gazdaságpolitikai célt el tudja érni a kormány. Ráadásul valójában majd csak 2017-2018-ban látjuk azt, hogy a 7 évre rendelkezésre álló keretet tényleg le tudta-e hívni 100%-ban Magyarország, ugyanis a most decemberi cikluszárás (számlabenyújtási végső határidő) után a következő másfél évben zajlik majd a programok pénzügyi zárása, az ellenőrzések.

Ezek során lesznek majd olyan projektek, amelyek "kihullanak", azaz utólag a Bizottság nem fogadja el azok támogatását az EU-kasszából.

Éppen emiatt tudomásunk szerint a kormány nem is a 8700-8800 milliárd forint körüli összeg 100%-os, hanem rendszerszinten 102,5%-os lekötésére "lő"

és ezt a tudatos tervezést, azaz a tényleges keret 100% feletti túlvállalását tükrözi az is, hogy a szerződéses kötelezettségvállalások volumene jelenleg 9414 milliárd forint. Ebből a következő időszakban a szerződésektől való elállások nyomán, illetve a projektek szakaszolásával, valamint az uniós pénzügyi ellenőrzések során fokozatosan akar majd "lejönni" rendszerszinten 100%-ra a kormány.

A képet még tovább bonyolítják az Európai Bizottsággal jelenleg is zajló viták az egyes Operatív Programokban a pénzügyi korrekció pontos mértékeiről. A Brüsszel felőli kifizetés megszakításával, vagy felfüggesztésével érintett összeg egyébként mintegy 600 milliárd forintot tesz ki, és a viták miatt késlekedő összeg az idei államháztartás (pénzforgalmi) finanszírozási folyamatát is eléggé felborította.

Az emlegetett 100%-os uniós forráslehívás egyébként tudomásunk szerint egy átlagos forráslehívást jelent majd, azaz ahogy augusztus eleji elemzésünkben is rámutattunk, a gyakorlatban lehetnek olyan Operatív Programok, amelyek gyengébben "muzsikálnak" (100% alatt zárnak, így kvázi lehet kis forrásvesztés), míg mások jobban (100% felett, ami lényegében azt jelenti, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzuk a 100% feletti részt).

Az, hogy az egyes Operatív Programok hogyan muzsikálnak, már jó ideje látszik a Portfolio havonta készített részletes elemzéseiből is, és ezek köszöntek vissza a szeptember eleji miniszterelnökségi prezentációban is.

Amint Pichler Balázs, a Miniszterelnökség főosztályvezetője bemutatta,

az egyik legnagyobb gond most a TIOP-források lehívásánál mutatkozik, a Regionális Operatív Programok kapcsán pedig az ÉMOP és az ÉAOP áll gyengébben a kifizetési célokhoz képest.

Nagy váltás, folytatódó "pörgés"

A fentebb említett kifizetési számláló egyébként 8045 milliárd forinton állt szeptember 4-én, így ahhoz képest a mai állapot 120 milliárd forintos nettó növekményt jelent. A 8200 milliárdos összeg tehát 1-2 napon belül meglesz,

év végére pedig a kifizetést és a számláló pörgését jelentősen gyorsíthatja egy októbertől életbe lépő változás: a fejlesztéspolitikai intézményrendszer ugyanis áttér a szállítói kifizetésekről a kedvezményezetti kifizetésre,

ami például sok nagy infrastrukturális projektet jelentősen érint. A szállítók felőli számlák (idén még mintegy 300 milliárd forint) ugyanis egyrészt később érkeznek be, másrészt azok ellenőrzése összességében mintegy 6-8 hetet vesz igénybe, ez viszont most a ciklus zárásánál túl sok időnek számít a versenyfutásban.

A kedvezményezetti kifizetés (előlegként) azonban amellett is tudja jelentősen tovább pörgetni a kifizetési számlálót, hogy a Bizottság felé még nem jelent elszámolható tételt, nincsenek ugyanis még mögötte kiküldhető számlák. Ez az előzetes pénzkifizetés, illetve a számlák későbbi benyújtása fontos ok lesz abban, hogy a hivatalos kormányzati kifizetési számláló még a jövő év elején is várhatóan mintegy 200-300 milliárd forinttal tovább fog növekedni.

Ez tehát azt jelenti, hogy év végén még bizonyára nem lehet "eredményt hirdetni" abban, hogy sikerült-e a 100%-nyi uniós támogatás kifizetése, illetve a fenti okok miatt várhatóan még 2 évet várni kell a végső eredmény megállapíthatóságára.

agora budapest - nagy
shutterstock-174539228-sm-330463_1500
Hollandia autópálya
epitkezes_csaladihaz
Frankfurti tőzsde
Ezek a legsugárzóbb mobiltelefonok: a tied is köztük van?
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Kiszivargott gigantikus brusszeli buntetest vallalt be a kormany1500