Uniós források

Megsértené Magyarország a Brüsszellel kötött megállapodást

Weinhardt Attila, Brüsszel
Az igaz, hogy az Európai Bizottság nem adhatja oda a pénzt közvetlenül egy magánszemélynek a családi ház energetikai korszerűsítésére, de egy energiahatékonysági alapnak igenis odaadhatja, így tehát Brüsszel egyáltalán nem akadálya annak, hogy a lakossági épületenergetikai pályázatok megjelenjenek Magyarországon - hangsúlyozta Brüsszelben az Európai Bizottság egyik névtelenséget kérő szakértője a Portfolio-nak. A forrás leszögezte: ha egyáltalán nem kerülnek sorra az ilyen korszerűsítések Magyarországon, akkor azzal megsértenénk az Operatív Programban tett vállalásunkat, igaz Brüsszel ezért nem tudna pénzügyi szankciót kivetni ránk.
A vállalatoknak szóló gazdaságfejlesztési pályázatokról, illetve finanszírozási forrásokról részletesen szó lesz a november 3-i Vállalati Növekedés 2015 című konferenciánkon. További részletek:


Továbbra sem értik Brüsszelben a Miniszterelnökség azon tegnapi jelzését, hogy az Európai Bizottság nem ad pénzt a lakossági energiahatékonysági projektekre, hiszen

ez igenis egyezik a támogathatósági irányelvekkel, sőt a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Programban ezt vállaltuk is, amelyet a Bizottság jóvá is hagyott.

A névtelenséget kérő forrás megjegyezte: a támogathatóság terén egy magánszemély valóban nem lehet a közvetlen kedvezményezett, de egy energiahatékonysági fejlesztési alap közbeiktatásával ez a kérdés könnyedén megoldható (ez az alap hívná le Brüsszeltől a forrást, illetve fizetné a magyarországi lakossági kedvezményezetteknek a pályázat keretében elnyert forrást, várhatóan kombinált termék formájában). Az ügy előzménye egy tegnapi jelzés a Miniszterelnökségtől, amelyet tegnap Brüsszelben értetlenséggel fogadtak:Arra a kérdésünkre, hogy hogyan oldható fel az ellentmondás a friss magyarországi jelzések és az Operatív Programban tett vállalások között (illetve a Partnerségi Megállapodásba számszerűen belekerült a megújuló energiafelhasználás aránya 2020-ra), a forrás jelezte: elképzelhető az, hogy csak egyelőre nem lesznek ilyen lakossági épületenergetikai korszerűsítések, azaz később még lehetnek. Amint ebben a cikkben megírtuk: Lázár János a Portfolio konferenciáján szó szerint az alábbiakat mondta

Az államnak az lesz a döntése ..., hogy az energetikai korszerűsítéseket ... az állam dologi kiadásainak csökkentése érdekében az állami intézményeken kell kezdeni. Tehát Európai Uniós pénzből lakossági energia korszerűsítési program nem lesz.

Ebből tehát kiolvasható az is, hogy

az ilyen jellegű energiahatékonysági korszerűsítéseket először a közintézményeken akarja elkezdeni a kormány

és csak később jönnének a lakosságnak szóló pályázatok (ez a terv összhangban lenne azzal a kormányzati céllal is, hogy a 2016-os forráskifizetést maximálni kell, hiszen az állami/önkormányzati épületekre gyorsan, nagyobb összegű forrásokat lehetne kifizetni, mint rövid távon a családi házakra. Ha valóban ez lesz a terv, akkor később természetesen sor kerülhet majd a lakossági pályázatokra egy olyan fejlesztési alapon keresztül, amelynek felállítására egyébként Lázár is utalt a konferenciánkon).

A lakossági energiahatékonysági pályázatok teljes törlése tehát sértené az Operatív Programban és a Partnerségi Megállapodásban tett vállalásunkat. Abból is lehetne azonban gond, ha csak későbbre csúsztatjuk a lakossági pályázatokat: ezzel ugyanis elvétené azt a számszerű célt a kormány, amelyet a megújított épületállomány kapcsán indikátorként 2018-ra (illetve 2023-ra) vállalt az Operatív Programban Brüsszel felé. A 2014-2020-as uniós ciklusban elég szigorúan veszi majd a Bizottság a vállalt indikátorok teljesülését, igaz fontos tudni, hogy az ezzel összefüggő teljesítmény-keretbe az épületállománnyal kapcsolatos vállalás nem került bele. Így ha 2018-ra nem teljesülne az indikátor, akkor ennek pénzügyi szankcionálása nem lehetséges (a 2023-as cél esetleges elvétése kapcsán a szankcionálhatóság kérdése még nem egyértelmű).

Az Brüsszelben is egyértelmű, hogy csak a közintézmények épületenergetikai felújításával nem lehet teljesíteni a vállalt energetikai célokat (pl. megújuló energiafelhasználás aránya 14,65%-ra emelkedjen 2020-ra), így tehát szükségesnek látszik a lakossági pályázatok lebonyolítása is a magántulajdonban lévő épületállomány korszerűsítésére.
Koronavírus
Volkswagen
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes