Uniós források

Mégis lesznek lakossági energiás pályázatok

Weinhardt Attila, Brüsszel
"A lakosság számára is nyílnak fejlesztési források energetikai korszerűsítésre, azonban ezek visszatérítendő formában lesznek elérhetőek, ahol az állam támogatása a kamat bizonyos részének vagy akár egészének átvállalásában ölthet testet" - többek között ezt a választ küldte a Miniszterelnökség a Portfolio megkeresésére, amely alapján tisztázódott a két hete tartó homály a lakossági energiahatékonysági pályáztok körül. Pontosabban meglátásunk szerint csak részben tisztázódott, mert a megkapott brüsszeli és budapesti reakciók továbbra is ellent mondanak egymásnak és mindkét oldal az EU-s jogszabályokra hivatkozva vezeti le a saját álláspontját.
A lakossági és vállalati energetikai pályázatokról, illetve az iparág további fontos témáiról is szó lesz a november 5-i Energy Investment Forum című konferenciánkon. További részletek:

Röviden az előzményekről

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a Portfolio október elsejei konferenciáján többek között azt jelentette be, hogy a 2014-2020-as ciklusban lakossági energiahatékonysági pályázatok nem lesznek. Ez a szakmai szervezetek megdöbbenését váltotta ki, hiszen ezzel ellentétes vállalásokat tett Magyarország az Európai Bizottság felé az irányadó Operatív Programokban, illetve korábban a fejlesztési tárca is ezzel ellentétesen kommunikált (konkrétan jelezve, hogy mekkora vissza nem térítendő, illetve mekkora visszatérítendő forrásokra lehet számítani az egyes pályázatoknál).

A fentiek után a Miniszterelnökség egy hétfői lapban lényegében Brüsszelre mutogatott amiatt, hogy a Bizottság nem engedi a lakosság támogatását a 2014-2020-as ciklusban. Amint hétfői és keddi brüsszeli információink alapján beszámoltunk róla, egy energiahatékonysági alap felállításával ez az aggály könnyedén kikerülhető (direktben az EU nem adhat pénz a lakosságnak közvetlen kedvezményezettként). Azt is felvázoltuk, hogy ha elmaradnak a lakossági energiahatékonysági pályázatok, akkor azzal megsértenénk a vállalásainkat. Emellett az Operatív Program hivatalos módosításának igénye is felmerülne, igaz mindezzel párhuzamosan Brüsszelnek nem lenne a pénzügyi szankcionálásra eszköze.

Befutott a válasz

Mindezek miatt tehát a hétfői lapjelentés alapján állásfoglalást kértünk a Miniszterelnökségtől, hogy pontosan mi várható a lakossági energiahatékonysági pályázatoknál, amelyekre több százezer család már hónapok óta készülhetett a fejlesztési tárca kommunikációja alapján. A szerda délután érkezett válasz az alábbi:

A 1306-os EK rendelet - ez a keretrendszere az EU-s források felhasználásának - mondja ki, hogy a lakosság csak visszatérítendő rendszerben kaphat állami támogatást.

A Portfolio konferencián Miniszter úr arról beszélt, hogy lakossági energiakorszerűsítésre nem lesznek EU-s források. Azt, hogy a lakosság nem lehet közvetlen kedvezményezettje EU-s fejlesztéseknek nem Budapesten, hanem Brüsszelben találták ki. Erről szól a fent citált rendelet.

Pályázat és EU-s forrás alatt a közvélemény a vissza nem térítendő pénzeket érti, Miniszter úr is ebben a kontextusban használta. Az EU-s szakapparátus EU-s forrás alatt ennél többet ért, mert ők a lakossággal és az üzleti élet képviselőivel szemben ide értik a visszatérítendő pénzeket is, tehát amelyek lényegében nem jelentenek mást, mint egyfajta hitelkonstrukciót.

A miniszteri kijelentés, amit a Kormány döntése is megerősített, tehát arra vonatkozik, hogy a 2014-2020-as időszak energetikai célú EU-s fejlesztései - amelyek vissza nem térítendő formában valósulnak meg - a köztulajdonban lévő ingatlanállomány korszerűsítését kell, hogy szolgálják. Ezen felül a lakosság számára is nyílnak fejlesztési források energetikai korszerűsítésre, azonban ezek visszatérítendő formában lesznek elérhetőek, ahol az állam támogatása a kamat bizonyos részének vagy akár egészének átvállalásában ölthet testet. Illetve Miniszter úr beszédében egyáltalán nem tért ki azokra a lehetőségekre, ahol az állam támogatása mögött nem EU-s forrás, hanem hazai források állnak, származzanak azok akár a költségvetésből, akár a CO2 kvóta értékesítéséből.

Ütköznek az álláspontokA fentiekből tehát az rajzolódik ki, hogy mégiscsak lesznek lakossági energiahatékonysági pályázatok, igaz kizárólag vissza nem térítendő (hitel) alapú formában. Ez a válasz amellett, hogy ellentmond az NFM korábbi kommunikációjának, nem egyezik a Brüsszel által engedett keretekkel sem (a Bizottság a vissza nem térítendő forrásokat igenis megengedi a lakosság számára kombinált termékek formájában).
Ezt kedd este egy vezető brüsszeli forrás világosan közölte a Portfolio megkeresésére: a válasz szerint az

Az EU szabályai alapján a magánszemélyek szintén kaphatnak támogatást (vissza nem térítendő forrás visszatérítendő pénzügyi eszközzel kombinálva) az energiahatékonysági fejlesztésekre.

A forrás egyrészt emlékeztetett arra, hogy a 2015 februárjában a Bizottság által elfogadott Operatív Program szintén ezt tartalmazta, másrészt arra, hogy a programban vállalt energiahatékonysági céloktól való eltérés az adott OP formális módosítását kívánná meg, amelyet a Bizottságnak jóvá is kellene hagynia.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500